Општинско веће усвојило први ребаланс буџета

26.10.2016. - На данашњој седници општинског већа, усвојен је предлог одлуке о изменама и допунама одлуке о буџету као и разматрано извршење буџета током 2016. године. Ребалансом буџета значајна средства су преусмерена на суфинансирање пројеката за које су заједничке уговоре потписали министарства Владе Србије и општина или месне заједнице.

Наиме, ради се о обезбеђивању дела средстава општине за реконструкцију дечијег вртића у Лучанима чија вредност прелази 13 милиона затим, за сређивање атарских путева за шта је опредељено око девет милиона, обнову зграде дома здравља у вредности од око 14 милиона, изградњу система канализације за МЗ Крстац око 6 милиона, предузећу Дубоко за додатне инвестиције, за програме социјалне заштите. Буџет је овом приликом умањен за око девет милиона јер се, према досадашњој динамици, до краја године очекујенајвише до 90 одсто пуњење буџета, а који је планиран на преко 700 милиона. Иначе, највећи извор буџетских средстава и даље чине приходи од зарада запослених и пореза на имовину.

Чланови већа су донели и одлуку о одобравању средстава за настале расходе током санација од поплаве, затим за набавку лима и олука за поправку управне зграде ЈКП Комуналац, као и за поправку крова на основној школи у Гучи. Усвојен је и годишњи план рада дечијег вртића и план стручног усавршавања запослених те установе.

На овој седници усвојен је и закључак Надзорног одбора да се приступи решавању статуса предузећа "Дирекција за изградњу општине Лучани" сходно законској одредби да се ово предузеће од нове године не може финансирати са општинског буџета. У оквиру текућих питања већници су поново изразили протест што се не позивају на седнице Скупштине а што им иначе закон омогућава, као и због тога што се није разматрао извештај о раду Општинског већа и председника општине, иако је уредно достављен пре пола године.

JoomShaper