Питајте председника

промо1

Стратегија развоја

промо2

Драгачевски сабор

промо3

Министар пољопривреде разговарао са лучанским пољопривредницима

13.03.2017. Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић посетио је Лучане 12. марта и том приликом разговарао са председницом општинe, представницима локалне самоуправе и пољопривредним произвођачима. Министар је истакао да држава не може да одреди заштитну цену малине, али ће ресорно министарство формирати радну групу састављену од произвођача и откупљивача   малине, како би се створио добар амбијент за ову и наредне године. На састанку је, такође, речено да ће Национална лабораторија за контролу квалитета млека омогућити да се од 1. јануара наредне године млеко плаћа по квалитету, а биће обезбеђена и контрола откупа млека. Недимовић је прецизирао да }е наредних дана у Београду окупити све малинаре и хладњачаре, како би постигли стратешки договор о откупној цени малине за предстојећу, али и наредне сезоне. На питање пољопривредника да ли Министарство сме да изађе на црту откупљивачаима малине, Недимовић је одговорио да министарство сме да изађе на црту свима, па и хладњачарима. Министар је истакао да неће бити продаје земље странцима и поручио да ће бити заштићени домаћи власници земљишта. Министарство пољопривреде припрема нови систем субвенционисања нафте за пољопривреднике, који ће бити у примени од наредне године. Систем ће функционисати на принципу платних картица и пољопривредници ће добијати субвенцију у складу са њиховом производњом, најавио је Недимовић.

           

            Недимовић је пољопривредницима представио аграрне мере Министарства пољопривреде за 2017. годину, међу којима је посебан акценат ставио на оне које нису биле заступљене у досадашњим програмима. Први пут ће чланице регистрованих пољопривредних домаћинстава добити плаћено породиљско одсуство. Ова мера ће бити спроведена у сарадњи са Министраством рада. Жене које се баве пољопривредом ће бити у могућности да узму кредите по повољнијој каматној стопи, свега један одсто - рекао је Недимовић, посебно истичући да је воћарство перспектива Србије, а посебно производња јагодичастог и бобичастог воћа.

\OR\EVI] POSETIO LU^ANE

МИНИСТАР ОДБРАНЕ ПОСЕТИО ЛУЧАНЕ

11. 03.2017. Трасу заштитног бедема на десној обали реке Бјелице, данас је обишао министар одбране Зоран Ђорђевић у пратњи председнице општине, Весне Стамболић са представницима локалне самоуправе и предузећа Србија воде и МБ – Наменске.

Председница је упозорила да су радови тренутно заустављени због падавина у последњих неколико дана али да ће, чим временске прилике дозволе, тешка мханизација наставити изградњу бедема која је отпочела пре петнаестак дана.

Горан Пузовић, директор, Србија вода -носиоца посла, је рекао да је рок за завршетак радова средина октобра. У наредним данима предстоји да се са представнивима локалне самоуправе и предузећа МБ – Наменска открију и безбедно детектују све подземне инсталације и према задатој динамици посла отвори траса за насип дужине 1800 метара, као и бетонског зида у дужини од 770 метара. Након тога следи и изградња црпних сатница и свих других технолошки везаних система, тако да током лета Лучани буду заштићени и безбедни од великих вода. Пузовић је навео и да је овим пројектом обухваћена изградња тунела од 300 метара на потоку Спило и црпне станице на Лучанском потоку. На левој обали реке Бјелице, у Ђераћу има два проблема, истиче Пузовић, један је везан за заштиту људи и ту ћемо видети са Министарством саобраћаја да се изврши реконструкција пута и подигне пут на заштитну висину. Тако ће са једне стране бити насип а с друге путна безбедна комуникација. Након тога следи израда пројектне документације за одговарајући мост који мештани називају Платица. Дакле, када будемо заштитили грађане, урадили бетонски зид и пут, онда ћемо видети која је то висина и какав објекат треба да буде, који ће повезати две обале реке а неће представљати проблем када се појаве велике воде - рекао је Пузовић.

Посета министра одбране Лучанима била је прилика да се затражи подршка и помоћ министарста и предузећа МБ Наменска, за изградњу пешачког моста и реализацију друге фазе радова на левој обали Бјелице, истакла је председница општине Стамболићева. Она наводи да су добијена обећања да се током лета, чим се буду стекли технички услови, који се односе на изградњу бетонског зида поред фабрике и пута у Ђераћу, почне са решавањем питања пешачког моста.

Овом приликом, министар одбране Зоран Ђорђевић обишао је погоне предузећа МБ – Наменска и упознао се са усвајањем нових производних технологија.

Општинско веће утврдило нижу цену вртића

28.02.2017. Данас је одржана седница Општинског већа општине Лучани на којој је поред осталог донето решење о јединственој економској цени финансирања програма васпитања у предшколској установи "Наша радост" Лучани, која је нижа него претходних година. Наиме, утврђена цена вртића за јаслене и васпитне групе износи 20.539,00 динара, на месечном нивоу по детету с тим што родитељ плаћа 20%, односно, 4.110,00 динара а остало финансира буџет општине Лучани. За дете предшколског узраста укупна утврђена цена износиће 14.380,00 динара док ће родитељ плаћати 2.880,00 динара. За дане одсуства детета, родитељ ће плаћати пола од износа. На данашњој седници усвојене су и измене правилника о организацији радних места у предшколској установи.Председница је истакла да ће због усклађивања са законом, ове измене као и бројне које убрзо следе, значајно унапредити рад установе за чување најмлађих.

                Општинско веће је усвојило и правилник о организацији и систематизацији радних места у Општинској управи и јавном правобранилаштву којим је дефинисано седам одељења, један одсек и као посебна организациона јединица, кабинет председника општине. Наиме, у Општинској управи је предвиђено укупно 56 запослених што је дефинисано Кадровским планом општине за ову годину. Тренутно у Управи ради 47 службеника и три намештеника а планира се пријем још шест запослених из расформираног предузећа "Дирекција за изградњу". Донете су и бројне одлуке о прибављању непокретности у јавну својину, како парцеле које су планиране за проширење гробља у Лучанима и Рогачи тако и непокертности на којима је у претходним временима изграђена инфраструктура а власницима парцела нису исплаћене надокнаде.

                Председница општине, обавестила је Општинско веће да је потписала Протокол о сарадњи 17 градова и општина у сливу Западне Мораве. Протокол је потписан у циљу смањења заједничких ризика од катастрофа у периоду 2015-2030. година као и брзог опоравка након елементарних непогода и других несрећа. Овим документом, градови и општине потписнице су се обавезале да интензивно развијају једнице цивилне заштите, прикупљају и размењују податке између потписница и републичких установа, заједнички планирају инфраструктуралне мере у случају поплава и других непогода.

Општинско веће усвојило одлуку о цивилној заштити

10.03.2017. На данашњој седници, Општинско веће Лучана је утрврдило одлуку о организацији и функционисању цивилне заштите на територији општине, којом се предвиђа именовање повереника цивилне заштите и њихових заменика у свим месним заједницама. Овом одлуком је предвиђено и формирање јединице цивилне заштите опште намене у форми чете, са четири вода, 12 одељења и укупно 120 припадника.

Наиме, лучанска локална самоуправа ће формирати јединице које ће бити оспособљене и опремаљене свом неопходном опремом за брзе интервенције у случају ванредних ситуација на овој територији. Јединице ће бити оперативне тако да за кратко време могу бити присутне и указати помоћ у било ком делу општине.

На овој седници је дефинисан и годишњи план рада општинског штаба Лучана којим су обухваћени организационо - плански послови, праћење стања у области заштите и спасавања, обучавање и опремање органа за заштиту и спасавање, план информисања као и сарадња са свим органима, привредним друштвима и грађанима и суседним штабовима и јединицама локалне самоуправе.

Усвојен је и оперативни план за одбрану од поплава вода другог реда. План садржи све податке потребне за ефикасно спровођење одбране од поплава потока и притока, затим критеријуме за проглашење одбраве од поплава, имена руководилаца и називе субјеката одбране, начин узбуњивања и обавештавања.

Веће је донело и годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта у државној својини за текућу годину. Према овом програму, од укупне површине пољопривредног земљишта у државној својини је 1124 хектара, од чега је за давање у закуп око 1059 ха. Земљиште ће јавним огласом бити дато у закуп кроз надметања.

О донетим одлукама Већа, завршну рећ ће дати одборници Скупштине ошштине, на седници заказаној за петак, 17. март.

Почелa изградња заштитног објекта

 

21.02.2017. Главни извођач радова "Југокоп Подриње" из Шапца кренуо је данас са радовима на изградњи заштитног објекта од великих вода реке Бјелице. Радови су започети постављањем градилишних табли као и уређењем трасе на којој ће бити изграђен заштитни бедем у дужини од 2600 метара. Ради се о комплексном пројекту који се састоји из земљаног бедема у дужини од око 1800 метара  и армираног бетонског зида од око 800 метара.

Почели су и радови у обезбеђивању позајмишта у Јелендолу са кога ће се допремати материјал за изградњу као и послови у обезбеђивању саобраћајница преко којих ће, наредних осам месеци, бити допремано преко 100 камиона материјала дневно. У зависности од временских прилика радови ће се свакодневно интензивирати.  

Још чланака...

JoomShaper