joomlarulit.com
 ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ - ZVANIČNA INTERNET PREZENTACIJA OPŠTINE LUČANI - THE OFFICIAL INTERNET PRESENTATION OF THE MUNICIPALITY OF LUČANI

opstinazgrada    

ЈАВНИ ПОЗИВ РАЗВОЈНОГ ПРОГРАМА ЕУ ПРО ЗА ДОДЕЛУ БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА МИКРО И МАЛИМ ПРЕДУЗЕЋИМА

Желите да унапредите пословање и подржите своју заједницу?eupro

Да ли су вам потребна бесповратна средства за набавку опреме и увођење комплементарних услуга уз набављену опрему у укупном износу до 20.000 евра односно до 50.000 евра за извозно-оријентисана или брзорастућа предузећа?

Да ли испуњавате следеће услове?

  • претежна делатност вам је производња или пружање Ај-Ти услуга
  • имате предузетничку радњу, микро или мало предузеће регистровано између 2013. и 2017. године
  • регистровани сте на територији 99 општина и градова укључених у програм
  • у могућности сте да обезбедите учешће у трошковима пројекта
  • желите да подржите развој своје заједнице друштвено-одговорним пословањем


Како се пријавити?

  • преузмите детаљне информације о позиву као и формуларе за предлог пројекта са интернет странице www.eupro.org.rs


ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА ИНФО СЕСИЈУ

  • пошаљите попуњен концепт пројекта у складу са условима позива до 6. јула 2018. на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Опширније: ЈАВНИ ПОЗИВ РАЗВОЈНОГ ПРОГРАМА ЕУ ПРО ЗА ДОДЕЛУ БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА МИКРО И МАЛИМ ПРЕДУЗЕЋИМА

Веће усвојило општински завршни рачун и нову одлуку о Сабору

Општинско веће општине Лучани је на 77. седници усвојило завршни рачун за претходну годину.  Укупни приходи буџета општине у 2017. години, остварени су у износу 580. милиона динара док су расходи 543. милиона. Остварење буџета износи 83% уз суфицит од 37 милиона динара. Председница је истакла да у претходној години није било нових кредитних задужења већ смо уредним сервисирањем отплате кредитних задужења која смо наследили из ранијег периода. Део суфицита ће бити преусмерен на позиције на којима недостаје новац и то ће бити углавном за инвестиције и пројектну документацију. 

Иако је квалификациона и старосна структура запослених у Општинској управи као и број запослених катастрофални, председница општине је више него задовољна како функционише Општинска управа. - Поносна сам што мали број запослених у одељењу локалног економског развоја прати конкурсе које је Општинска урава аплицирала. Управа је расписала седам милиона јавних набавки за потребе израде пројектне документације. Кроз те пројекте и конкурсе доћи ће нам на стотине милиона динара у буџет и та средства ће бити коришћено првенствено за инфраструктуралне активности. Тако је , наводи председница Стамболић, у последњих три године у разне пројекте инвестирано преко 700 милиона динара. 

Доношењем локалног акционог плана, општина Лучани је стекла могућност  да учешћем на конкурсима реши стамбено питање за више избеглих и расељених лица преко Комесеријата за избеглице. - За избегла лица смо у претходном периоду набавили неколико стамбених кућа са окућницама. Након две године, ова лица ће моћи да откупе станове и постану њихови власници. - рекла је председница.  
Због замерке државне ревизорске институције на претходну одлуку о организацији Сабора трубача, Општинско веће је донело нови предлог одлуке.  - Ја се надам да ће Скупштина усвојити такав акт, јер ће то значити да све што се буде радило, везано за организацију  Сабора, сваки динар који буде стигао на буџет и буде потрошен ће бити јасно и транспарентно видљив и члановима Већа и члановима Скупштине али и осталим грађанима, истакла је председница.  

Новим предлогом одлуке, председник општине би био и председник Саборског одбора а био би основан и посебан рачун. - Прошлогодишњи сабор је био у губитку, иако се о томе Саборски одбор званично није изјаснио. Губици и замерка ревизорске куће је што смо ми прошле године плаћали закуп приватних парцела за организацију паркинга, који наравно нисмо наплаћивали. Новац који је дат за закуп није донео никакав приход. Притом, висина тог закупа је била доношена погодбом са власницима парцела. Сада то по закону не сме да ради Општинска управа већ је то пренето у надлежност јавног предузећа, навела је председница. Каже да се највеће замерке државне ревизорске куће односи на то да Саборски одбор није организатор који може да доноси оабвезујуће одлуке већ је то Скупштина општине.  
На овој седници су усвојени и извештаји о раду у 2017. години, Међуисторијског архица, ЈКП "Дубоко", Црвеног крста и Општинске управе.

Веће донело одлуку о мрежи основних школа и вртића

Општинско веће општине Лучани, на седници која је одржана 22. маја у Лучанима, најпре је усвојило предлог одлуке о мрежи јавних основних школа на територији општине којом се утврђује шест матичних школа и 14 издвојених одељења. Новина је укључивање у ову мрежу музичке школе "Војислав Вучковић" из Чачка са издвојеним одељењима у Лучанима и Гучи.

Мрежа јавних предшколских установа на територији лучанске општине обухвата матичну установу у Лучанима, објекат у Гучи, као и издвојено одељење у Котражи. У оквиру припремног предшколског програма верификован је рад по две групе у Лучанима и Гучи и по једне групе у Котражи, Вичи, Каони, Марковици, Ртарима, Пухову и Дргачици.

Општинско веће је дало сагласност и на Статут предшколске установе "Наша радост" али не и на систематизацију радних места те установе. Председница је истакла да неусвајање систематизације незначи да ће неко остати без посла али да запосленима у администрацији, којих треба да има највише два, мора бити придодати додатни послови. Радна места и број извршилаца морају бити усклађени са нормативима која су законом прописана.

Председница је обавестила да радови на реконструкцији вртића у Лучанима касне из објективних разлога и навела да је пројекат реконструкције рађен давних година и није се могло ни претпоставити на какве ћемо проблеме наићи. Поред предвиђених, са буџета је додат новац у износу којим се могао изградити још један вртић. Наиме, поред реализације пројекта енергетске ефексаности у вртићу је морала да се уради водоводна, канализациона мрежа и електрична и топлотна инсталација јер су биле у потпуном распаду. "МБ - Наменска" је само за грејање донирала 2,5 милиона за рад и замену топлотних инсталација. Остаје још замена расвете, замена шпорета и куњињске инсталације, навела је председница.

На овој седници је усвојена и допуна одлуке о оснивању Библиотеке, како би се издавачка делатност уврстила у делатност ове установе. Дата је и сагласност на одлуку о унутрашњој организацији и систематизацији радних места у Библиотеци.

Пријем и додела значки лучанским војницима

У општини Лучани, данас је председница општине одржала пријем за младе девојке и момке са подручја наше општине који су добровољно служили војни рок у Војсци Републике Србије. Значке и захвалнице отаџбине за добровољно служење војног рока добило је 12 војника са територије општине Лучани. Овим војним признањем они су награђени за допринос заштити и јачању система одбране Републике Србије.

Њима су се овом приликом обратили начелник Центра за локалну самоуправу Министарства одбране за Моравички округ мајор Иво Пешић, и председница општине Лучани, Весна Стамболић који су изразили захвалност војницима који су своју енергију и ентузијазам узвратили држави служећи војни рок и тако исказујући високе људске и моралне квалитете.

Војни рок за војнике на добровољном служењу траје шест месеци и омогућен је четири пута годишње: у марту, јуну, септембру и децембру сваке године. Јавни оглас за пријаву кандидата за добровољно служење војног рока са оружјем и кандидата за слушаоце курса за

Због безбедности саобраћаја, уклања се стена у Лису

Председница општине Лучани, Весна Стамболић је најавила инвестицију вредну 110 милиона динара која се односи на уклањање Лишке стене. Ова стена је дужи низ година постала претња за безбедност учесника у саобраћају на путном правцу Лучани - Гуча.

Председница је истакла да је планирано да се стена у Лису минира и руши. Материјал од рушења ће бити употребљен тамо где буде највише потребан. Материјалом са првим делом скидања великих громада камена, најпре ћемо решити питање одроњене леве обале Бјелице у Лису.

Уклањање Лишке стене је добра прилика да се материјал са стене употреби за обалу реке у Лису али и за подасипање некатегорисаних путева на читавој територији општине.Како каже председница, због великих инвестиција које су дате општини Лучани од стране Владе РС, након две године чекања од ЈП "Србијаводе"је стигла је подршка за радове на овој обали утвде реке Бјелице.

Гради се заштитни насип на левој обали реке Бјелице

У Ђераћу су у току радови на левој обали реке Бјелице чијим завршетком ће мештани Ђераћа бити потпуно заштићени од поплава. Ради се o 1,5 км насипа дуж обале реке Бјелице.

Земљани радови и цела заштитна линија имаће висину стогодишњих вода плус 20 цм, као и армирано бетонски зид на 10 локалитета такође висине заштите стогодишњих вода плус 20 цм. Оваква заштитна линија ће у потпуности штитити од поплава 16 домаћинстава у Ђераћу. Вредност ових радова је око 110 милиона динара, а новац је обезбедила Канцеларија за управљање јавним улагањима Републике Србије. Председница општине, Весна Стамболић наводи да је у плану и градња пасареле преко Бјелице, уместо досадашње „Платице“.

Извођач радова на заштити Ђераћа од поплава је ВП „Југокоп-Подриње“ Шабац, а рок за завршетак радова је август 2018.године.

Настављено асвалтирање у Горњој Краварици

Настављени су радови на асвалтирању и реконструкцији општинског пута Гуча-Горња Краварица-Доња Краварица-Лопаш у укупној дужини од 12,5 километра. Крајем прошле године, најпре је урађена реконструкција и асфалтирање око 1 километра пута, док ће у другој фази која је отпочела бити асфалтирано још око 2,3 км. Укупна вредност радова на овој деоници је око 30 милион динара. Извођач радова је Штрабаг из Чачка а инвеститор ЈП "Србијапутеви".

Председница Стамболић наводи да је урађен предмер и предрачун за целу дужину од 12,5 км пута како је са ЈП "Србијапутеви" и договорено. Ова деоница Гуча, Горња Краварица, Доња Краварица, Лопаш је изузетно значајна за општину јер повезује три општине, Лучане, Пожегу и Ариље. Она истиче да се после дужег низа година, први пут темељно и квалитетно реконструише овај пут који ће значајно олакшати живот и бављење пољопривредом наших мештана али и долазак страних инвеститора који су заинтересовани за откуп и прераду нашег воћа.

Веће донело мере за развој пољопривреде и усвојило извештаје јавних предузећа и установа

Општинско  веће општине Лучани је одржало своју 70. седницу на којој су чланови већа  најпре разматрали и усвојили предлог програма мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине за текућу годину, затим разматрани су и усвојени и извештаји о пословању јавних предузећа и установа као и текућа питања и жалбе на решења општинске управе. 

У оквиру предлога програма мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике рурарлног развоја, чланови већа су усвојили предложену листу инвестиција за развој ове области вредну преко 20 милиона динара.  

За набавку квалитетних приплодних грла млечних раса, говеда, оваца и коза општински буџет ће одвојити 3.2 милиона. За опрему за мужу, хлађење и чување млека на фарми, укључујући све елементе, материјале и инсталације 1.5 милион. За подизање нових или обнављање постојећих вишегодишњих засада воћака, хмеља и винове лозе 1 милион. За машине, уређаје и опрему за наводњавање усева 2 милиона.  
Програмом је такође предвиђено да за набавку квалитетних приплодних грла јуница млечних раса  субвенционисаће  се до 50% вредности инвестиције без ПДВ-а, а максимални износ субвенције је 60 хиљада динара по грлу. Прихватљиви корисници су пољопривредна газдинства која су извршила набавку квалитетних приплодних грла јуница  старости од 14 до 30 месеци у моменту издавања рачуна о набавци или неког другог доказа о куповини (оверена потврда, уговор). 

Износ подстицаја по кориснику за набавку кавалитетних приплодних грла крава млечних раса је 50% без ПДВ-а,  старости до 4 године, а максимални износ субвенције је 60 хиљада динара по грлу. 

Износ подстицаја у односу на укупну вредност прихватљивих трошкова у оквиру инвестиције за набавку квалитетних приплодних грла оваца/коза  је 50% од укупне вредности реализоване инвестиције, максималан износ субвенције је 80 хиљада динара без ПДВ-а. Носилац газдинства односно члан газдинства у власништву мора имати 10-100 грла квалитетних приплодних грла оваца/коза. Старост квалитетних приплодних грла оваца/коза мора бити старије од 6 месеци.

Опширније: Веће донело мере за развој пољопривреде и усвојило извештаје јавних предузећа и установа

ВИСОКА ВОЈНА ДЕЛЕГАЦИЈА У ПОСЕТИ ЛУЧАНИМ

Полазници 7. класе школе Високих студија безбедности и одбране, посетили су локалну управу општине Лучане. Делегацију је прво примио помоћник председника општине Михаило Николић са сарадницима, након чега су посетили и предузеће ''Милан Благојевић-Наменска''.

Помоћник Николић је полазнике упознао са привредним и културним потенцијалима општине Лучани, истичући највећи пројекат, бедем вредан око 300 милиона који је реализован током последњих година као и велику помоћ коју нам је пружила војска Србије током санирања последица поплава током 2014 и 2016. године.

Међу полазницима Високих студија одбране који су посетили нашу локалну самоуправу били су начелник школе Високих студија безбедности и одбране, пуковник др Горан Жупац, генерали, високи официри Војске Србије као и припадници страних оружаних снага Хрватске, Босне и Херцеговине и Алжира као и званичници Владе Републике Србије.

Полазници су се током ове студијске посете упознали са радом најважнијих субјеката који учествују у креирању и надоградњи система националне безбедности и одбране Републике Србије на нивоу локалних самоуправа и одбрамбених предузећа Србије.

ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ИНИЦИЈАТИВА ЗА ДОДЕЉИВАЊЕ ЈАВНИХ ПРИЗНАЊА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ

На основу члана 10. Одлуке о дану општине и јавним признањима општине Лучани ("Сл. гласник РС" бр. 6/2010), Одбор за награде и признања општине Лучани објављује

ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ИНИЦИЈАТИВА ЗА ДОДЕЉИВАЊЕ ЈАВНИХ ПРИЗНАЊА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ

 

ПОЗИВ (преузимање документа)

lucani grb transparentno

КОНТАКТ

  • И-мејл info@lucani.rs
  • Телефон +381 32 515 06 03
  • Адреса Југословенске армије 5, 32240 Лучани, Србија
Top