joomlarulit.com
 ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ - ZVANIČNA INTERNET PREZENTACIJA OPŠTINE LUČANI - THE OFFICIAL INTERNET PRESENTATION OF THE MUNICIPALITY OF LUČANI

У оквиру дечје недеље, председник општине Лучани, даривао ђаке прваке

У оквиру ове највеће националне манифестације за децу, која се сваког октобра одржава у циљу уједиљења свих одговорних актера за побољшање статуса детета, представници локалне самопураве су указали посебну част сваком ђаку прваку од укупно 164 – творо колико их је ове године село у школске клупе .

Председник општине Лучани, Миливоје Доловић је са својим сарадницима поводом недеље посвећене деци, обишао све основне школе и издвојена одељењима на територији општине и ђацима првог разреда поделио школски коплет са свескама, бојицама и додатним прибором уз најбоље честитке и  жеље за савладавање првих школских обавеза.

Опширније: У оквиру дечје недеље, председник општине Лучани, даривао ђаке прваке

Скупштина усвојила извештај о извршењу и први ребаланс буџета

У Лучанима је данас одржана 24.седница Скупштине општине Лучани на којој је усвојен извештај о извршењу буџета општине Лучани за период јануар-јун 2021.године. Укупни приходи у овом периоду износе 350 милиона динара, што је у односу на исти период прошле године више за око 25 милиона или 7,6 одсто. У шестомесечним приходима буџета највеће учешће имају приходи од пореза од зарада око 135 милиона, приходи од трансфера у износу од 83 милиона, док се од пореза на имовину грађана, комуналних такси за истицање фирми и прихода од продаје добара и услуга у буџет слило око 113 милиона динара.

Укупно извршени шестомесечни расходи и издаци износе 337 милиона динара и то: 57 милиона за капитално одржавање објеката, 54 милиона за зараде буџетских корисника (школе, предшколске установе, Културни центар, Библиотека, Туристичка, правобранилаштво и органе општине), 38 милиона за услуге одржавања путева, 17 милиона за одржавање јавних површина, 13.5 милиона субвенција за пољопривреду, 10 милиона за јавну расвету по месним заједницама, 8.5 милиона за превоз ученика, 19 милиона за управљање отпадом, 7.5 милиона за изградњу акумулације „Сврачково“, 6.5 милиона за подршку спортским организацијама, 24.5 милиона за основно образовање, 10 милиона за средње образовање, 4.7 милиона за Библиотеку, 10 милиона за Културни центар, 12.5 милиона за Туристичку организацију, 12 милиона за реконструкцију спортског центра у Гучи, 1.2 милиона за месне заједнице, 10 милиона предузећу „Путеви“ и „Ратко Митровић“ за капиталне радове на саобраћајној инфраструктури, 10 милиона за социјалну заштиту, 3.5 милиона црквеним заједницама.

Опширније: Скупштина усвојила извештај о извршењу и први ребаланс буџета

ЗАВРШЕТАК РАДОВА НА СПОРТСКОЈ ХАЛИ У ЛУЧАНИМА

Прошло је петнаест година од почетка изградње спортске хале у Лучанима, давне 2006.године су започети радови, односно, постављен камен темељац на изградњи ове хале.

„У последње две, до три године вршили смо интензивно улагање, како преко Владе Републике Србије, односно ресорних Министарстава, тако и из буџета локалне самоуправе. До 2018. године, буџетом општине нису била опредељивана средства за завршетак радова. Тек тада крећу интензивна издвајања из буџета и надамо се да ће у најкраћем могућем року радови бити коначно завршени“ рекао је председник општине Лучани, Миливоје Доловић.

Опширније: ЗАВРШЕТАК РАДОВА НА СПОРТСКОЈ ХАЛИ У ЛУЧАНИМА

Додељени пластеници за дванаест породица

У Гучи је данас 12 корисника са територије општине Лучани потписало уговоре о донацији пластеничких јединица од немачке хуманитарне организације АСБ-а, који ће бити реализовани до краја текуће године.

Догађају су поред корисника пројекта, присуствовали председник општине Лучани, Миливоје Доловић, као и представници немачке хуманитарне организације Арбеитер–Самаритер–Бунд (АСБ).

Опширније: Додељени пластеници за дванаест породица

Веће разматрало шестомесечни буџетски извештај

Општинско веће општине Лучани је одржало 72. седницу на којој су разматрани извештај о извршењу општинског буџета за првих шест месеци као и извештаји о раду регионалних јавних предузећа  „Рзав“ Ариље и  „Дубоко“ Ужице. Именована је и Комисија за спровођење изборног поступка за попуњавање положаја начелника Општинске управе општине Лучани.

У извештају о извршењу буџета за период јануар – јун 2021. године се наводи да су укупни приходи у овом периоду износе 350 милиона динара, што је у односу на исти период протекле године више за око 25 милиона или 7,6 одсто. У шестомесечним приходима буџета највеће учешће имају приходи од пореза од зарада око 135 милиона, затим приходи од трансфера у износу од 83 милиона док се од пореза на имовину грађана и комуналних такси за истицање фирми, прихода од продаје добара и услуга у буџет слило око 113 милиона динара.

Опширније: Веће разматрало шестомесечни буџетски извештај

Кризни штаб дозволио одржавање Сабора трубача у Гучи

Републички Кризни штаб одобрио је организовање манифестације трубе која се ове године одржава традиционално по 60. пут.

Јубиларни 60. Драгачевски сабор тубача биће одржан уз захтев Кризног штаба ВРС да се примене сви протоколи за заштиту  посетилаца од ковид вируса, саопштава Штаб за ванредне ситуације општине Лучани. Штаб је саопштио је да је дозволу Кризног штаба Владе Србије добио за период од петка, 13. до недеље, 15.  августа.

Опширније: Кризни штаб дозволио одржавање Сабора трубача у Гучи

Позив на јавно надметање за шатре и уличну продају током 60. Сабора трубача у Гучи (13 -15. август)

Општинска управа општине Лучани позива  грађане и привредне субјекте на Јавно надметање за обављање привредних делатности: шатре, роштиљи и забавни парк које се одржава у четвртак, 05.08.2021. године у 12,00 часова у сали зграде Начелства у Гучи. Пријаве се подносе истог дана до 10,00 часова на писарници Општинске управе у Гучи - зграда Начелства

Јавно надметање за привредну делатност трговине-тезге је у петак, 06.08.2021. године у 12 часова у биоскопској сали KЦ Гуча. Пријаве се подносе до 9,00 часова на писарници Општинске управе у Гучи - зграда Начелства.

Све додатне информације можете добити на број телефона 032/5150632- Загорка Мирковић и Владан Васиљевић.

Директор Библиотеке и даље Славко Радосавчевић

У Лучанима је данас одржана седница Скупштине општине Лучани,  на којој су најпре разматрани извештиј о пословању ЈП „Рзав“ Ариље са финансијским извештајем из 2020. године као и одлука Надзорног одбора овог регионалног предузећа о расподели  добити а онда и извештај о раду ЈП „Рзава“ у прва три месеца текуће године. У наведеним документима истакнуто је да је у складу са планом производње и дистрибуције воде у току 2020. године водосистем „Рзав“ Ариље произвео и испоручио укупно 17,975.965 м2 хигијенски исправне воде за пиће свим својим корисницима од чега корисницима наше општине 1,422.202 м2. У односу на 2019. годину производња и испорука воде је већа за 3,5 одсто.  Укупан приход у 2020. години остварен је у износу од 300 милиона динара и у односу на план је већи за 25 милиона. Остварен приход по основу инвестиција је око 14 милиона динара. Општинско веће је дало сагласност на одлуку Надзорног одбора ЈП „Рзав“ о расподели добити из 2020. године на покриће губитка у пословању из претходних година, што је Скупштина и потврдила.

Опширније: Директор Библиотеке и даље Славко Радосавчевић

на територији општине Лучани, за протекла три дана испаљено 136 противградних ракета

Општински  штаб за ванредне ситуације саопштава да је на територији општине Лучани, за протекла три дана испаљено 136 противградних ракета, чиме је општина Лучани поштеђена штете од града.

-У последња три дана су се над територијом читаве Западне Србије, тако и над територијом општине Лучани, надвили градоносни облаци праћени олујним ветром и крупном кишом и захваљујући правовременој реакцији противградних стрелаца, није било штете над драгачевским пољопривредним усевима. У четвртак, 24. јуна, са седам противградних станица је испаљено 42 ракете, у петак, 25. јуна са 12 станица испаљено је 46 противградних ракета а 26. јуна, са осам станица испаљено 48 ракета.  Испаљивањем ракета разбијени су градоносни облаци, тако да је на подручју општине Лучани пала велика количина кише, која је само у уском појасу Месне заједнице Луковићи праћена ситним градом, наводи Општински штаб за ванредне ситуације

Опширније: на територији општине Лучани, за протекла три дана испаљено 136 противградних ракета

Због енормне потрошње, могуће рестрикције воде

Штаб за ванредне ситуације општине Лучани упућује апел грађанима општине Лучани да воду за пиће користе крајње рационално, јер се у ЈКП „Комуналац Лучани“  бележи енормна потрошња и нагли скок нерационалног трошења воде за пиће. Базени за воду су на минимуму. Уколико се овакав тренд неразумне потрошње настави, наредних дана неће имати воде.

Штаб за ванредне ситуације моли грађане општине Лучани да  због неповољних временских услова и ниског водостаја реке Рзав, воду искључиво  користе за пиће, санитарне потребе и кување, како не би дошло до вишечасовних рестрикција. Активности као што су наводњавање пољопривредних површина, заливање зелених површина, пуњење индивидуалних резервоара, бунара и базена, поливање и хлађење плочника, тераса и дворишта, прање возила, злоупотреба хидраната и слично, представљају ненаменску, неодговорну и нерационалну потрошњу воде за пиће.

Опширније: Због енормне потрошње, могуће рестрикције воде

ОПШТИНА ЛУЧАНИ ОБЕЛЕЖИЛА ДАН ОПШТИНЕ

10.06. Поводом Дана општине, данас је у Дому културе у Лучанима, уприличена свечана седница Скупштине општине Лучани, на којој су уручена престижна општинска признања заслужним појединцима и установама за пружени допринос у раду локалне самоуправе. Овогодишњи добитник повеље „10. ЈУН“ је предузеће „Милан Благојевић – Наменска“ из Лучана, а добитници плакета „10. јун“ су: Дом здравља Лучани, Мирослав Петровић из Лучана и Стрељачки клуб „Драгачево“ из Гуче. Признање „10. ЈУН“ уручено је: Невени Лончаревић, Миломиру Миловановићу из села Лучани и Добротворној фондацији Српске православне цркве „Човекољубље“ из Београда. Звање почасног грађанина општине Лучани је додељено дипломираном грађевинском инжењеру Зорану Дробњаку, директору ЈП „Путеви Србије“ за допринос у унапређењу путне инфраструктуре на територији општине Лучани.

Звање почасног грађанина општине Лучани додељено је дипломираном грађевинском инжењеру Зорану Дробњаку, директору ЈП „Путеви Србије“ за допринос у унапређењу путне инфраструктуре на територији општине Лучани. Како је речено у образложењу, у последњих пет година, Зоран Дробњак је извојевао да општина Лучани буде приоритет у обнови саобраћајне комуникације и тако омогућио да се на њеној територији асфалтира више од 100 километара општинских и некатегорисаних путева. Такође, захваљујући сталном присуству Зорана Дробњака и праћењу радова на ауто-путу Прељина – Пожега, који пролази преко територије општине Лучани, бројне саобраћанице и приступни путеви ће до краја ове године бити додатно уређени и асфалтирани.

Опширније: ОПШТИНА ЛУЧАНИ ОБЕЛЕЖИЛА ДАН ОПШТИНЕ

ОДЛУКA О ЗАВРШНОМ РАЧУНУ БУЏЕТА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ ЗА 2020. ГОДИНУ

На  основу  члана  32. став  1. тачка  2. Закона  о  локалној  самоуправи  ("Службени  гласник  РС",  број  129/07, 83/14 - др.закон, 101/16  -др.закон и 47/18), члана 77.  Закона о  буџетском  систему  ("Службени  гласник  Републике Србије", број 54/09, 73/10…149/20)  и члана 52. став 1. тачка 2. Статута  општине  Лучани ("Службени гласник општине Лучани", број  16/2018) Скупштина општине Лучани је на седници одржаној дана 28.05.2021. године, донела  На  основу  члана  32. став  1. тачка  2. Закона  о  локалној  самоуправи  ("Службени  гласник  РС",  број  129/07, 83/14 - др.закон, 101/16  -др.закон и 47/18), члана 77.  Закона о  буџетском  систему  ("Службени  гласник  Републике Србије", број 54/09, 73/10…149/20)  и члана 52. став 1. тачка 2. Статута  општине  Лучани ("Службени гласник општине Лучани", број  16/2018) Скупштина општине Лучани је на седници одржаној дана 28.05.2021. године, донела


ОДЛУКУ О ЗАВРШНОМ РАЧУНУ БУЏЕТА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ ЗА 2020. ГОДИНУ

ДОКУМЕНТ (преузимање)

СКУПШТИНА УСВОЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ О РАДУ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВА

На 22.  седници одборници Скупштине општине Лучани су разматрали 27. тачака дневног реда у оквиру којих се налазио и  извештај о пословању ЈКП „Дубоко“ Ужице а који су одборници прихватили. У наведеном извештају се наводи да је укупан приход овог предузећа у 2020. години 257 милиона динара.  Приходи од депоновања отпада износе 204 милиона, приходи од продатог селектовног отпада су око 16 милиона, док су приходи од накнаде за управљање амбалажним отпадом око 3 милиона динара. Осталих 23 милиона прихода долазе из донација око 18 милиона  као и из Националне службе за запошљавање. Приходи  су већи у односу на 2019. годину због повећане количине збринутог отпада. Укупни расходи су око 269 милиона динара и највише расхода је за потрошњу горива, одржавање основних средстава, набавку резервних делова  и транспорт отпада са територија локалних самоуправа. На седници је усвојен и извештај о пословању овог предузећа у прва три  месеца ове године.

Опширније: СКУПШТИНА УСВОЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ О РАДУ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВА

СКУПШТИНА УСВОЈИЛА ЗАВРШНИ РАЧУН ИЗ 2020. И ИЗВЕШТАЈ ИСТОРИJСКОГ АРХИВА

На седници Скупштине општине Лучани која је одржана 28. маја у Гучи , одборници су најпре  донели одлука о престанку мандата одборници Мирјани Стевановић, након што је поднела оставку а затим потврдили мандат  Мирјани Чакаревић из Котраже из исте политичке опције.

Одборници су на седници донели одлуку о завршном рачуну буџета општине Лучани за протеклу годину у коме се наводи да  укупна буџетска пасива и актива износи милијарду и 350 милиона динара од чега је капитал око 600 милиона као и акције од конверзије дуга предузећа МБ – Наменска преко 200 милиона динара.

Опширније: СКУПШТИНА УСВОЈИЛА ЗАВРШНИ РАЧУН ИЗ 2020. И ИЗВЕШТАЈ ИСТОРИJСКОГ АРХИВА

Финансијска помоћ УНИЦЕФА угроженим породицама

Црвени крст Лучани je завршио поделу банкарских картица са новчаном помоћи за 75 породица на територији општине Лучани. Донатор новчане помоћи је UNUCEF и реализује се у 30 општина у Србији у оквиру реализације пројекта „Ублажавање ефеката пандемије COVID 19 на социјално-економски статус деце и њихових породица“.

Новчана помоћ намењена је породицама са децом које су у стању социјалне потребе и представља финансијску подршку у току пандемије COVID 19.

Појединачни новчани износи по породици крећу се од 20.692,00 динара до 39.792,00 динара. Укупна подељена новчана сретства на картице корисника у општини Лучани су око два милиона динара. Укупан број помогнутих лица је 248 од чега су 152 деце. Стручну процену и одабир породица је урадио  Центар за социјални рад општине Лучани, поштујући критеријуме усаглашене са донатором.

            Црвени крст Лучани својом професионалношћу успео је да у веома кратком временском року спроведе сложене процедуре у циљу имплементације овог пројекта. Праћење потреба становника општине и угрожених циљних група константна је активност Црвеног крста Лучани. На бази прикупљених података и стеченог искуства, очекује се аплицирање за нове пројекте.

lucani grb transparentno

КОНТАКТ

  • И-мејл predsednik@lucani.rs
  • Телефон +381 32 515 06 03
  • Адреса Југословенске армије 5, 32240 Лучани, Србија
Top