joomlarulit.com
 ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ - ZVANIČNA INTERNET PREZENTACIJA OPŠTINE LUČANI - THE OFFICIAL INTERNET PRESENTATION OF THE MUNICIPALITY OF LUČANI

opstinazgrada    

Осамдесет милиона за леву обалу Бјелице

Влада Републике  Србије је одобрила општини Лучани још 80 милиона за пројекат регулације водотока првог  реда реке Бјелице, на левој обали у дужини од  1300 метара. Влада Републике  Србије је одобрила општини Лучани још 80 милиона за пројекат регулације водотока првог  реда реке Бјелице, на левој обали у дужини од  1300 метара. 

Наведена средства ће се утрошити на издизање регионалног пута Лучани - Гуча кроз насељено место Ђераћ као и изградњу насипа на левој страни поред поменутог пута. Такође, део средстава биће утошена за  затиту од поплава 12 кућа тако да ће се у договору са власницима кућа око сваког стамбеног објеката  изградити заштитни зид.  

Помоћник председника Михаило Николић наводи да завршетком изградње насипа на десној и реализацијом пројекта  за заштиту домаћинстава и пољопривредног земљишта  на левој обали реке Бјелице, би се окончао изузетно сложен систем за контролисање водотока реке Бјелице. Пројекат који је урадио институт "Јарослав Черни" а реализовало ЈП "Србијаводе" ће бити један од најсложенијих примера  за контролисану регулацију бујичне реке каква је Бјелица. Николић наводи да је подржавањем и овог пројекта држава показала одговорност и намеру да од великих вода Бјелице заштити свако јавно и приватно добро у оптини Лучани.  

Председница  Весна Стамболић подсећа да је Влада Републике Србије одобрила 330 милиона динара за изградњу насипа на десној обали Бјелице,  чију реализацију прати ЈП Србијаводе. Наводи да је процес издрадње насипа ушао је у своју најсложенију фазу, постављање црпних постројења.  За набавку четири пропелерно аксијалне пумпе неопходно је обезбедити додатних 70 милиона у чему ће  помоћи управо плављени привредни субјекти, МБ - наменска, Максима, Хидрокомерц и други.  

Председница наводи да су Србијаводе, локална самоуправа и привредни субјекти поред  реализације редовног пројекта изградње заштитног насипа  имали бројне интервенције  које су у многоме захтевале додатна техничка и финансијска ангажовања. Наиме,  измештане су електроинсталације, трафо станице, водосистем Рзав, као и гасовод. Захваљујући одличној сарадњи са јавним предузећима трошкове измештања су углавном сносили заједно или су то јавна предузећа преузимала на себе. Само измештање трасе гасовода у дужини од 400 метара чија вредност је била 4,7 милиона динара, захваљујући одличној сарадњи са Југорозгасом  је обавило ово предузеће, о свом трошку, истиче председница. 

 - Локалној самоуправи следи и обавеза  да реши имовинско правне односе, где ће неке парцеле бити делимично откупљене а неке у целости. Упоредо са насипом се уређују и потоци Спило поред Максиме и Лучански поток,  Граде се зидани објекти пумпних станица као и нова трафо станица. Са реализацијом 80 милиона на заштити леве обале Бјелице, издизањем пута Лучани - Гуча, изградњом мањег бедема и заштитних зидова за 12 кућа, општина Лучани ће бити прва општина која ће добити Елаборат поступања и заштите од поплава  и представљаће огледни пример за целу Србију. Завршетак изградње насипа се очекује 30. септембра, када су свој долазак најавили премијер и председник државе - рекла је Весна Стамболић.

lucani grb transparentno

КОНТАКТ

  • И-мејл info@lucani.rs
  • Телефон +381 32 515 06 03
  • Адреса Југословенске армије 5, 32240 Лучани, Србија
Top