joomlarulit.com
 ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ - ZVANIČNA INTERNET PREZENTACIJA OPŠTINE LUČANI - THE OFFICIAL INTERNET PRESENTATION OF THE MUNICIPALITY OF LUČANI

Пoвoдoм Meђунaрoднoг дaнa жeнa, председницу општине Лучани  Весну Стамболић су данас посетили пoвeрeницa зa зaштиту рaвнoпрaвнoсти Брaнкицa Jaнкoвић, aмбaсaдoркa УН у Србиjи Кaрлa Хeрши, aмбaсaдoркa Aустрaлиje Џулиa Фини, aмбaсaдoркa Брaзилa Изaбeлa Кристинa дe Aзeвeдo Хejвeрт и заменик амбасадора САД-а Курт Донели. 

Прва жена у историји општине Лучани, Весна Стамболић је најпре у згради Општинске управе, упознала госте са карактеристикама општине Лучани као и са чињеницом да у овој општини водеће функције  у јавним установама и институцијама, углавном имају жене. Наставак дружења је уследио у Дому културе где је присуствовало око педесетак жена предузетница, представница јавних предузећа и установа из локалне самоуправе као и из области пољопривреде из Лучана, Чачка и Пожеге. 

Скуп је поводом 8. марта - међународног празника жена иницирала повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, која је овом приликом истакла

- Ситуација свакако није онаква како пише у нашим законима и стратегијским документима јер се жене, још увек нису избориле за пуну равноправност, због бројних предрасуда и препрека. Но, у последњих неколико година,  можемо рећи да је направљен  изузетно велики помак. Имамо прилику да видимо у Лучанима да све водеће позиције у локалној самоуправи заузимају, што је према званичним подацима прилично ретка ситуација у другим локалним самоуправама. Пример Лучана треба да следе све жене у Србији како би истинском  посвећеношћу отворила пуну равноправност каже Јанковићева. - У том смислу пуна подршка госпођи Стамболић и свим њеним сарадницима јер порука коју желимо да пошаљемо за равноправност мушкараца и жена је да не желимо да било коме се одузима од права већ да само истинско партнерство, међусобно поштовање и разуимевање води ка бољем животу о добробити грађана и грађанки. Она истиче да се жене најчешће жале на дискриминацију у оквиру радног односа, на то да се имовина на селу води на мушкарцима и евидентно је и насиље над женама. Државна институција за заштиту равноправности у наредне две, три године даће подршку женама на локалном нивоу широм Србије, рекла је повереница ове институције.  

- Жене треба саме да победе предрасуде, поручила је председница Весна Стамболић у којој се на челним функцијама налази највећи део джена. Основни мотив не само жена него и мушкарца, требало би да буде: ја то знам, ја то могу, ја то хоћу и не постоји ни једна предрасуда, не постоји ниједна баријера коју неможемо да пребројимо и да савладамо. Ако сте вољни да будете снажни и успешни, то можете и да урадите. Снажни и успешни наравно да имају проблема да дођу до успеха и моћи уз добру организацију, добру веру у самог себе уз љубав према окружењу, без обзира да ли су у питању жене или мушкарци, можемо да урадимо много тога. Иако се положај жена у друштву полако поправља ипак се припаднице лепшег пола још увек нису избориле за пуну равноправност, чуло се на скупу. 

Бранкица Јанковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да се данас из Лучана, једне од 12 општина на чијем су челу жене, вратила охрабрена. 

"Имала сам прилику да видим само два мушкарца у улози помоћника председника Општине Лучани, где већину јавних установа и предузећа воде жене. Наравно да ни таква слика није добра да немамо родни баланс, али је једна добра порука јер је у већини локалних самоуправа ситуација потпуно другачија", рекла је Јанковићева и поновила да је ово пример охрабрења. "Имамо пуно разлога да славимо досадашња достигнућа", рекла је Бранкица Јанковић. 

Много тога се може када се жели и када жене отклоне све препреке, пре свега у својој глави, рекла је повереница и истакла да не постоје структурне препреке које жене спречавају да узму учешће у политичком, економском и јавном животу.

https://www.youtube.com/watch?v=X8njXnle6GI

lucani grb transparentno

КОНТАКТ

  • И-мејл info@lucani.rs
  • Телефон +381 32 515 06 03
  • Адреса Југословенске армије 5, 32240 Лучани, Србија
Top