joomlarulit.com
 ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ - ZVANIČNA INTERNET PREZENTACIJA OPŠTINE LUČANI - THE OFFICIAL INTERNET PRESENTATION OF THE MUNICIPALITY OF LUČANI

Општинаско веће општине Лучани је одржало седницу на којој је разматран буџет општине за првих шест месеци. Остварени приходи у периоду од јануара до јуна износе 267 милиона што је реализција од 65 одсто од планираног. Буџет је мањи за 125 милиона динара од планираног али је већи за 13.5 милиона динара у односу на исти период у прошлој години. До повећања прихода у односу на прошлу годину, дошло је услед повећања прихода од пореза на зараде, од пореза на приходе од самосталне делатности као и пореза на имовину правних и физичких лица. Тако је у првој половини године остварен суфицит од 1.4 милиона динара.

У буџет општине Лучани се у овом периоду слило 16,5 милиона динара за спровођење пројеката у области социјалне заштите, за промоцију туризма, суфинансирање манифестације Сабора трубача, за управљање миграцијама, за предшколски програм, адаптацију зграде Општинске управе општине Лучани.

Председница је истакла да се води рачуна о сваком динару и да се локална управа труди да поред реалних прихода добијемо што више донација и субвенција од ресорних министарстава као и од Канцеларије за јавна улагања .

На већу је речено да је за реконструкцију спортског центра у Гучи где се одржавају главни садржаји Сабора трубача, Министарство туризма издвојило 10. милиона динара, док би из буџета општинске касе требало да се издвоји још 14 милиона динара. - Да би се реализовала трансакција са ресорним министарством, неопходно је да локална самоуправа обезбеди своје учешће и распише јавну набавку. Главни и највећи проблем је тај што објекти нису у власништву над објектима . Игралишта су укњижена на фудбалски клуб Драгачево, трибине и позорница су у власништву Културног центра и сад би општина требало да издвоји средства из буџета и уложи у објекат који није општинско власништво што је апсолутно противзаконито, навела је председница. Она је истакла да је пре 7-8 година МЗ Лучани имала иницијативу за реконструкцију базена у Лучанима али је тада речено да се неможе финансирати ништа што није у власништву општине.

-Сличан је пример и лучанска библиотека у коју неможемо да улажемо јер није власник општина-додала је она.

На седници су чланови већа поставили питање да ли су објекти као што су Дом трубача, мотел "АС" и базен у Гучи прешли у надлежност привредног друштва "Драгачевски хоризонти" за чије је оснивање сагласност дата на претходној седници Скупштине општине. Председница је на ово питање одговорила да, она као председник општине нема сазнања да је такво друштво формирано. - Скупштина општине је на задњем заседању дала сагласност да се крене у законску процедуру формирања таквог друштва. Да ли је друштво заиста формирано, немам сазнања - истакла је председница.

На данашњој седници дата је и сагласност на одлуку о прибављању непокретности у јавну својину општине Лучани.

lucani grb transparentno

КОНТАКТ

  • И-мејл predsednik@lucani.rs
  • Телефон +381 32 515 06 03
  • Адреса Југословенске армије 5, 32240 Лучани, Србија
Top