joomlarulit.com
 ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ - ZVANIČNA INTERNET PREZENTACIJA OPŠTINE LUČANI - THE OFFICIAL INTERNET PRESENTATION OF THE MUNICIPALITY OF LUČANI

Одборници Скупштине општине Лучани су у уторак 4. септебра у Гучи, одржали своју 27. седницу на којој су најпре разматрали извештај о извршењу општинског буџета.  

Буџет општине Лучани приходовао је 267,6 милиона динара, што представља остварење од 68 одсто . Расходи износе 266 милиона динара, тако да је за првих шест месеци ове године остварен суфицит у износу од 1,4 милиона динара. Буџет је мањи за 125 милиона динара од планираног али је већи за 13.5 милиона динара у односу на исти период у прошлој години. До повећања прихода у односу на прошлу годину,  дошло је услед  повећања прихода од пореза на зараде, од пореза на приходе од самосталне делатности као и  пореза на имовину правних и физичких лица.  

У буџет општине Лучани се у овом периоду слило  16,5 милиона динара за спровођење пројеката у области социјалне заштите, за промоцију туризма, суфинансирање манифестације Сабора трубача, за управљање миграцијама, за предшколски програм, адаптацију зграде Општинске управе општине Лучани.   

На седници Скупштине је разматран и предлог о доношењу новог Статута општине Лучани. Промене у Статуту се односе пре свега на промену броја одборника, имајући у виду усклађивање са законским нормативима. Иако је  један део оборника био да се број одборника смањи на 35, ипак је већина донела одлуку  да постојећи број од 45 одборника остане непромењен.  

- Оно што нам још нови закон налаже јесте да смањимо и број чланова Општинског већа са постојећих девет на седам плус председник и заменик председника. Такође, Општинско веће је предложило да чланови овог органа буду задужени за посебне области  рада сходно својој струци. Сходно смањеном броју становника у општини, новим Статутом би се уместо досадашња три убудуће било два помоћника председника. Ове смернице за израду Сатута, наћиће се на јавној расправи о чему ће своје мишљење дати и Општинско веће, Комисија за статутарна питања, ресорно министарство и на крају одборници СО Лучани - ракла је председница Скупштине, Зорица Милошевић. 

На седници су донете и одлуке о комуналним делатностима, комуналном уређењу и хигијени, затим одлука о водоводу и канлизацији на територији општине, одлука о пијацама као и одлука о условима и начину снабдевања топлотном енергијом. 

Донето је и низ одлука о покретању поступка отуђена и прибављања непокретности, затим одлука о покрићу губитка ЈКП "Комуналац" из добити која је остварена у 2013. години. Скупштина је донела одлуку о отуђењу путничких возила општине у чију поправку је неисплативо више улагати. На овој седници дата је сагласност на одлуку УО ЈП "Рзав" Ариље о расподели добити од 16,5 милиона за покриће губитка  овог предузећа   од  49 милиона из претходних година. 

Скупштински одборници су донели и одлуку да се нађе могућност доделе новчане награде параатлетичару Немањи Матијашевићу за освојено друго место на Европском првенству у Берлину у скоку у даљ, као и да се размотри могућност стипендирања његових студија машинства.

lucani grb transparentno

КОНТАКТ

  • И-мејл predsednik@lucani.rs
  • Телефон +381 32 515 06 03
  • Адреса Југословенске армије 5, 32240 Лучани, Србија
Top