joomlarulit.com
 ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ - ZVANIČNA INTERNET PREZENTACIJA OPŠTINE LUČANI - THE OFFICIAL INTERNET PRESENTATION OF THE MUNICIPALITY OF LUČANI

Општинско веће општине Лучани је на својој 86. седници, која је одржана у среду 21. новембра, најпре разматрало извештај о реализацији програма пословања ЈП "Рзав"  Ариље за девет месеци пословања у овој години. У извештају се наводи да је у наведеном периоду испоручено 12,5 милиона метара кубних здраве пијаће воде  што је за 425 хиљада више од планиране количине. Укупан приход остварен  је у износу од 203 милиона динара, што је за 1,7% више а укупни расходи овог предузећа у наведеном периоду износе 195 милиона   па је исказан добитак у пословању од 8 милиона динара. Током ове године у инвестирање бране Сврачково из средстава предузећа је уложено 11 милиона динара док је  из удружених  средстава општина Пожега, Ариља, Лучани, Горњи Милановац и града Чачка, финансирано 226 милиона динара. 

Веће је донело и одлуку о измени плана детаљне регулације у оквиру кога су дефинисане две ствари. Једна је дислокација објеката у кругу предузећа МБ -наменска, због проласка коридора Јужни Јадран на релацији Прељина - Пожега а друга је планирање 80 хектара земљине површине која ће бити будућа индустријска зона.   

- Због близине пројектоване трасе у ситуацији смо да предузеће мора да дислоцира своја три објекта због безбедности и објеката и ауто пута. Општина има и обавезу према инвеститору у овом случају Коридори Србије, који ће градити ауто пут да определи парцелу на којој би требало да се складишти вишак материјала од ископа два велика тунела, који су планирани. Тај материјал  ће бити одложен на 80 хектара земље који се налази у непосредној близини будуће петље за укључење и искључење саобраћаја и то је простор на коме су близу потребни инфраструктурални прикључци, вода, гас, телефон, струја, канализација, дакле све што омогућава формирање индустријске зоне. Након тога ћемо  позвати домаће и иностране привреднике да отворе објекте и за производњу и за пласман услуга. Почетак изградње ауто пута најављен је за март наредне године, истакла је председница општине, Весна Стамболић. 

Овом приликом је разматран и извештај о извршењу буџета општине Лучани у првих девет месеци по коме су укупни приходи за овај период 437 милиона, што је за 31 милион динара више него у истом периоду 2017. године.  Највише прихода 258 милиона је од пореза на зараде и имовину грађана. У буџет  се слило и око 25 милиона за пројекте, за социјалну заштиту 3,3 милиона, за промоцију туризма 6, миграциону политику 3 милиона, пројекат "Драгачевске ткаље" 300 хиљада,  израду пројектне техничке документације за изградњу водовода и канализације у Гучи у износу 2,5 милиона, адаптацију зграде Општинске управе 2,5 милиона, за туристичку сигнализацију 4 милиона...

Веће је разматрало и извештај о раду као и донело  годишњи план рада предшколске установе "Наша радост" Лучани за наредну годину. Закључено је да повећан број родитеља који се јављају за коришћење услуга дечијег вртића, посебно у Лучанима . У прошлој години у овој установи било је уписано 373 деце распоређених у 19 васпитних група, а ове године број уписане деце је 409.  

- Зато смо поред адаптације постојећег објекта планирали и изградњу новог, навела је председница општине Лучани.  При крају је завршетак израде пројекта за објекат чији капацитет ће бити 150-торо малишана. Локација је на месту старог вртића који је због старости урушен, рекла је председница Стамболић.  

На овој седници је усвојен и предлог решења о оснивању канцеларије за младе у општини Лучани, преко које ћемо пројектима моћи да конкуришемо за средства за унапређење области спорта. 

 - Опредељен буџет за спорт сада износи око два одсто од укупних средстава буџета, што је дупло више од претходних година. За координатора канцеларије за младе одређен је радник општинске управе Ацо Луковић, који ће уз заинтересоване волонтере радити на реализацији бројних програма за младе који се нуде, истакла је председница. 

Веће је  донело и решење о утврђивању просечних цена квадратног метра непокретности за утврђивање пореза на имовину грађана општине Лучани за 2019. годину. У оквиру мера подршке за спровођење пољопривредне политике извршено је и пребацивање неискоришћених средстава са позиције система за наводњавање на позицију набавке квалитетних грла.

lucani grb transparentno

КОНТАКТ

  • И-мејл info@lucani.rs
  • Телефон +381 32 515 06 03
  • Адреса Југословенске армије 5, 32240 Лучани, Србија
Top