joomlarulit.com
 ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ - ZVANIČNA INTERNET PREZENTACIJA OPŠTINE LUČANI - THE OFFICIAL INTERNET PRESENTATION OF THE MUNICIPALITY OF LUČANI

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади РС, Бранислав Недимовић, обишао је данас изграђен насип и црпну станицу на реци Бјелици и рекао да је то симбол одбране од поплава у нашој земљи.

“Након поплава 2014. и 2016. издат је налог од стране председника Александра Вучића да се проблем у општини Лучани мора решити. Приступљено је хитним радовима и као резултат имамо сигурност да се сценарио из претходних година више неће поновити. Сви мештани Лучана су сада коначно безбедни, па чак и да се понови давна 1965. година кад су поплаве биле највеће, опет смо сигурни и за 80 цм виши од могућег нивоа воде. Овде нећемо стати јер нам је циљ да регулишемо и бујичне потоке”, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади РС, Бранислав Недимовић.

Директор ЈП “Србија воде”, Горан Пузовић истиче да је систем заштите Лучана од поплава један од најсавременијих.

“Након налога који смо добили, почели смо са хитном израдом система и сада као резултат имамо насип од 1.6 км дужине, бетонски зид од 770 метар, хидротехнички тунел и црпну станицу. Данас је на њој намонтирана једна пумпа капацитета 1,6 кубних метара у секунди, а у току је набавка и монтажа још три пумпе, па планирамо да цео систем буде комплетно оспособљен до половине јануара. А за ову инвестицију из државног буџета издвојено преко 200 милиона динара”, изјавио је Пузовић и додао да је овај пројекат јединствен пример добре сарадње свих фактора.

“Удруженим снагама Владе РС, јавних предузећа, локалне самоуправе и привредника из Лучана, овај систем је изграђен. Добром синхронизацијом свих смо успели да мешетане обезбедимо, али и фабрике које се налазе у близини. Привредници су препознали значај заштитног бедема и уложили средства, јер ипак је то мање него санирање штета од поплава”, нагласио је Пузовић.

Председница општине Лучани, Весна Стамболић, изразила је своју захвалност због урађеног насипа, јер локална власт не би могла сама решити проблем који су имали.

“Ово показује да је Влада РС заиста схватила дубину и озбиљност ситуације у којој смо се нашли. Пред воденом стихијом могла су се наћи сва домаћинства која су наши мештани годинама градили. Кад је председник Александар Вучић рекао да све мора бити хитно завршено, имали смо малу сумњу, али показало се да је урађено све како је рекао. Издвојен је велики новац, и ово је пројекат од највеће важности за општину Лучани и наше мештане”, изјавила је Весна Стамболић.

lucani grb transparentno

КОНТАКТ

  • И-мејл predsednik@lucani.rs
  • Телефон +381 32 515 06 03
  • Адреса Југословенске армије 5, 32240 Лучани, Србија
Top