joomlarulit.com
 ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ - ZVANIČNA INTERNET PREZENTACIJA OPŠTINE LUČANI - THE OFFICIAL INTERNET PRESENTATION OF THE MUNICIPALITY OF LUČANI

Општинско веће је одржало своју другу седницу на којој је између осталог, донета одлука о буџету за текућу годину. Ниме чланови већа су дефинисали буџет и планирани приход од 867 милиона динара за 2019. годину. Највећи извор прихода буџета очекује се од пореза на зараде и износи 274 милиона, затим пореза од имовине грађана и републичких средстава у износу од 232 милиона динара, што чини 60 одсто укупног буџета.

Планирани буџетски расходи износе 890,5 милиона и већи су од планираних прихода захваљујући неутрошеним средствима из претходне године од око 30 милиона. Највећи део средстава је усмерено на пет директних и 42 индиректна буџетска корисника.

Ове године, значајна буџетска средства, преко 200 милиона опредељено је за разне инвестиције на територији општине Лучани. За путну инфраструктуру планирано је 112 милиона, 66 милиона за редовну делатност предузећа Драгачево путеви, 12 милиона за опрему предузећа, 30 милиона за асвалтирање путева. За унапређење пољопривреде у буџету је предвиђен 31 милион динара, 18 милиона за измештање и опремање градске пијаце у Лучанима, 12 милиона за реконструкцију спортког игралишта у Гучи, 12 милиона за водоснабдевање, 16 милиона за јавну расвету, 11 милиона за здравство, 11 милиона за спорт, 4 милиона за информисање, за довршетак спортске хале 7 милиона.

Буџетом је предвиђено и финансирање основних школа са 61 милион, претшколског образовања 70 милиона, општинску библиотеку 18 милиона, Културни центар 48,5 милиона, Туристичку организацију 22 милиона. У општини Лучани тренутно је на снази привремено финансирање, а усвојен предлог одлуке о буџету наћи ће се на дневном реду скупштинског заседања које је планирано за 25.фебруар.

Чланови Општинског већа су на седници усвојили и предлог одлуке о путевима, а по речима председника општине, Миливоја Доловића ради се о измени система улагања у асфалтирање некатегорисаних путних праваца, по принципу учешћа динар грађана уз два динара из буџета.

На седници је усвојено и решење о утврђивању престанка дужности директора Дома здравља Лучани докторке Гордане Гашовић којој је истекао четворогодишњи мандат. За новог вршиоца дужности директора Дома здравља, Веће је предложило докторку Даницу Стефановић, специјалисту психијатрије. Општинско веће је разрешило дужности и в.д. директора ЈКП „Комуналац“ Лучани Обрада Стевановића, такође због истека перида на који је именован за вршење ове функције и на место вршиоца дужности директора именовало Милоша Бошковића из Дљина, дипломираног грађевинског инжењера.

На седници је усвојен и предлог одлуке о утврђивању економске цене програма образовања и васпитања у ПУ „Наша радост“ Лучани за 2019.годину, по којој ће родитељи за боравак деце у јасленим и васпитним групама плаћати 4.260 динара месечно, што је за 40 динара више него у 2018, док ће припремни предшколски програм родитеље коштати 2.550 динара месечно, односно 20 динара више него прошле године. Иначе, 80 одсто од укупне цене боравка деце у ПУ „Наша радост“ у Лучанима сноси општински буџет, док 20 одсто плаћају родитељи.

На овој седници Општинског већа усвојен је и предлог јавног конкурса, као и предлог обавештења о расписаном јавном конкурсу за попуњавање положаја начелника општинске управе општине Лучани.

Општинско веће је на прошлој седници именовало Наташу Вујичић за в.д.начелника. Фунција вршиоца дужности може да траје три месеца па како би се испоштовао законски рок Општинско веће је донело одлуку о расписивању јавног конкурса. Именована је комисија, јавни оглас биће објављен у дневном листу „Политика“, а по завршетку конкурса, начелника ће бирати Општинско веће.

На седници Већа усвојени су извештаји свих организација у области спорта за 2018.годину и извештаји о остваривању циљева и ефеката програма организације у области спорта у општини Лучани за 2018. годину. Предлогу решења о давању сагласности на ревидирани прелиминарни обједињени предлог годишњих програма за 2019. годину којима се задовољавају потребе и интереси грађана у области спорта у општини Лучани биће разматран на наредној седници Општинског већа општине Лучани.

О свим донетим одлукама, завршну реч ће дати одборници Скупштине општине на седници која се планира за 25. фебруар.

lucani grb transparentno

КОНТАКТ

  • И-мејл predsednik@lucani.rs
  • Телефон +381 32 515 06 03
  • Адреса Југословенске армије 5, 32240 Лучани, Србија
Top