joomlarulit.com
 ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ - ZVANIČNA INTERNET PREZENTACIJA OPŠTINE LUČANI - THE OFFICIAL INTERNET PRESENTATION OF THE MUNICIPALITY OF LUČANI

Општинско веће општине Лучани одржало је осму седницу на којој је, између осталог разматрало програм подршке за спровођење пољопривредне политике руралног развоја општине Лучани као и извештаје о раду општинских и регионалних установа и предузећа.

Програм пољопривреде је дефинисан након обављених разговора са пољопривредницима и стручњацима из ове области са циљем повећања производње, продуктивности и квалитета пољопривредних производа, смањења трошкова производње као и унапређења техничко - технолошке опремљености произвођача, истакнуто је у програму.

За унапређење пољопривреде из општинског буџета ове године је опредељено 29 милиона динара. Програмом је предвиђена додела субвенција за набавку приплодних грла крава и јуница у износу максимално до 40 хиљада динара по грлу, уколико се купују на нашој територији и 80 хиљада динара ако се куповина врши у другим општинама.

Програмом су предвиђена и подстицајна средства за набавку грла оваца до 50 одсто од максималних 120 хиљада уколико се купују на нашој територији и до 70 одсто од максималних 150 хиљада уколико се купују ван наше територије. То све са циљем да се помогне увећање сточног фонда општине Лучани.

За набавку нових пољопривредних машина и опреме, програмом је предвиђено субвенционисање до 50 одсто од највише 120 хиљада, за садни материјал до 50 одсто по набављеној садници до максималних 75 хиљада по једном кориснику. За набавку пчелињих друштава и опреме за пчеларство, програмом је предвиђено до 50% до 50 хиљада по кориснику. За осигурање усева, засада и животиња, вршиће се повраћај до 30 одсто од максималног износа од 100 хиљада премије.

Програм пољопривреде за текућу годину ппредвиђа и анализу плодности земљишта за највише 500 узорака, набавку хране, ветеринарске услуге за женску телад, учешће пољопривредника на сајмовима, изложбама као и информативне делатности.

Веће је на седници усвојило и извештај о раду међуопштинског историјског архива у претходној години. У извештају се наводи да је архив протекле године био у знаку обележавања 70 година постојања. У претходној години, осим редовног рада са странкама, издавања архивске грађе, архив је радио на промоцији Албанске голготе, промоцији књига Горана Левајца и изложби историчара Душка Топаловића: Српско - шведски дипломатски односи, Недељка Гиздовића Српске афикијаде, Архив је организовао и предавање професора др Радоша Љушића: Овчарски збегови у првом и другом српском устанку.

На седници је усвојен и извештај о раду ЈП "Рзав" Ариље који показује позитивно пословање у 2018. години са 11,8 милиона добити. Дата је и сагласност на извештај ревизора о финансијском пословању као и разматран квартални извештај о раду овог предузећа. Општинско веће је разматрало и пословање Дома здравља у претходној години као и тромесечни извештај здравствене установе из ове године.

Веће је усвојило и извештај о раду у протеклој години општинских установа: Црвеног крста, Центра за социјални рад, Библиотеке, Општинске управе, Правобраниоца као и Штаба за ванредне ситуације општине Лучани.

lucani grb transparentno

КОНТАКТ

  • И-мејл predsednik@lucani.rs
  • Телефон +381 32 515 06 03
  • Адреса Југословенске армије 5, 32240 Лучани, Србија
Top