joomlarulit.com
 ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ - ZVANIČNA INTERNET PREZENTACIJA OPŠTINE LUČANI - THE OFFICIAL INTERNET PRESENTATION OF THE MUNICIPALITY OF LUČANI

На седници Скупштине општине Лучани која је одржана у петак 07. јуна, информацију о тренутном стању везаном за ванредну ситуацију у којој се налази општина Лучани, одборницима је предочио Милош Јовичић, заменик председника општине, наводећи следеће: 

- Општину Лучани је задесила драматична ситуација  коју карактерише велика количина ппадавина, 120 литара по метру квадратном, која је условила поплаву у бројним насељима општине: Вича, Вучковица, Котража, Доњи Дубац, Гуча, Крста, Ђераћ, Пухово, Лис.   

Формирано је шест комисија  на терену које пописију насталу штету на стамбеним објектима, инфраструктури и привредним субјектима. Штета на пољопривреди ће се регистровати у Саветима месних заједница а касније бити обједињен и достављен општинсим службама и ресорним министарствима. Прве процене су да је полавило 265 привредних, стамбених и помоћних објеката, оштећено је 300 км путева од чега је 15 путних праваца непроходно, 20 мостова који више нису за сигурну употребу и под водом је било или је још увек око 500 хектара пољопривредног земљишта разних култура.  Једна кућа је угрожена због клизишта, власник је исељен. Два велика клизишта су се покренула.  Најважније је да нисмо имали људских жртава и нико није био у ситуацији животне угрожености. Рад средње школе Гуча и основне школе Вича је за сада обуставен.  

За сада 15 тешких радних машина ради на рашчишћавању и санацији, све расположиве машине су на терену као и радници јавних предузећа. У општини  су организована дежурства а екипе Црвеног крста допремају помоћ у храни и средствима хигијене за најугроженије породице. Такође, поплавњени су бројни пословни објекти:  Средња школа  Гуча, Основна школа Вича, хладњачe у Гучи и Котражи, две хладњаче у Вичи, кафане и продавнице у Вичи, Дом трубача, мотел Драгачевски хоризонти, Институт за кромпир, Спортски центар Гуча.  

Поплавњена је и Ливница у Гучи. Бујица је поплавила одељење за машинску обраду, погон за производњу пећи, магацин и моделарницу. Пет шлепера урађених пећи које су биле спремне за извоз у Русију, Холандију и Чешку је оштећено. Вредност ових пећи је 250 хиљада евра. 

Тренутно Савети месних заједница пописују све објекте у својим месним заједницама на којима је настала штета. Након тога следи рашчишћавање, прање,  дезинфекција и сушење поплављених објеката.

lucani grb transparentno

КОНТАКТ

  • И-мејл predsednik@lucani.rs
  • Телефон +381 32 515 06 03
  • Адреса Југословенске армије 5, 32240 Лучани, Србија
Top