joomlarulit.com
 ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ - ZVANIČNA INTERNET PREZENTACIJA OPŠTINE LUČANI - THE OFFICIAL INTERNET PRESENTATION OF THE MUNICIPALITY OF LUČANI

Поводом Видовдана, симбола борбе за слободу, данас су представници општине Лучани са представницима СУБНОР-а и Црквене општине Лучани, положили цвеће и одржали парастос палим борцима 1914. и 1944. године на споменику на Бјелошевцу у Крстацу.

Споменик на Бјелошевцу је један од најмонументалнијих обележја палим борцима на територији општине Лучани. Подигнут је у знак захвалности борцима у првом и другом светском рату , јер су се у оба рата кључне битке одигравали баш на истом месту. Највише наших бораца је управо свој живот за слободу дало у борбама на Бјелошевцу.

Наиме, у борбама 21/22. новембра 1914. године између аустроугарске и српске (ужичке) војске погинуло је 115 бораца ужичке бригаде, док их је 238 рањемо а 19 нестало. У овој борби погинуло је 190 аустријских војника, рањено око 250 и заробљено око 770 аустријских војника. После тридесет година, са крстачких положаја, борци Шесте српске бригаде, Друге пролетерске бригаде НОВ су од 02. до 11. децембра 1944. године протерали Немце преко Пожеге, Ужица и даље и том приликом погинуло је наших 50 младих војника. На Бјелошевцу је 1971. године подигнут монументални споменик нашим ратницима из 1914. и 1944. године.

Заменик председника општине Лучани, Милош Јовичић је приликом полагања цвећа на споменик палим борцима рекао да ако не поштујемо жртве које смо имали не можемо очекивати да то неко друго ради уместо нас.

- Изласком и опелом пред спомеником, ми данас шаљемо поруку првенствено нашим младим генерацијама да нам је јако важно да чувамо традицију и успомену на све жртве. Зато ћемо све учинити да очувамо традицију одржавања парастоса погинулим храбрим прецима. Такође, заједно са нашим учитељима и професорина имамо обавезу да младе генерације научимо све о историји наше општине и страдањима наших очева и дедова - истакао је заменик председника, Јовичић.

lucani grb transparentno

КОНТАКТ

  • И-мејл predsednik@lucani.rs
  • Телефон +381 32 515 06 03
  • Адреса Југословенске армије 5, 32240 Лучани, Србија
Top