joomlarulit.com
 ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ - ZVANIČNA INTERNET PREZENTACIJA OPŠTINE LUČANI - THE OFFICIAL INTERNET PRESENTATION OF THE MUNICIPALITY OF LUČANI

Поделом садница малине и боровнице приводи се крају овогодишњи циклус пројекта Засад за заједницу коју, по други пут, успешно реализују удружење грађана ИДЦ из Београда и општина Лучани. Средства су и ове године обезбедиле општина Лучани и општина Цоликон из Цириха.

Иначе, током прошле године 15 породица са територије општине Лучани је добило саднице за подизање засада малине, обуку о узгајању малине, системе за наводњавање, пумпе и другу опрему. Захваљујући добрим пројектним резултатима, швајцарска општина Цоликон је још једном одлучила да определи своја средства. У оквиру овогодишњег пројекта, подељене су противградне мреже за 8 домаћинстава која су добила саднице и опрему прошле године, а који су се показали као најпосвећенији и најуспешнији произвођачи. Такође, расписан је био и позив за нове кориснике у оквиру ког је постојала могућност да се приликом пријаве наведе биљна култура за коју се опредељује корисник, малина, јагода или боровница.

У периоду садње јагода, првих пет корисника је добило саднице за подизање засада јагода. За јесењу садњу обезбеђене су саднице малине за три домаћинства, која ће посадити ову културу на парцелама од 20 ари, и саднице боровнице за једно домаћинство, које ће ову културу узгајати на површини од 10 ари.

Подељене саднице су сертификоване и прошле су анализе квалитета на Пољопривредном факултету у Београду. Кориснике ће током садње и узгајања обилазити експерт, како би пратио узгајање и дао им неопходне савете за негу о биљкама.

Општина Лучани је са ИДЦ-ом ове године реализовала и волонтерски камп у оквиру ког је обновљена школа у Тијању. Општина Цоликон из Цириха је осим два пројекта Засад за заједницу помогла општину Лучани донацијом финансијских средстава за породице са децом чији су стамбени објекти били поплављени . Пре неколико дана је у основну школу у Гучи из ове општине стигла и нова школска кухиња, која ће ускоро бити у употреби.

lucani grb transparentno

КОНТАКТ

  • И-мејл predsednik@lucani.rs
  • Телефон +381 32 515 06 03
  • Адреса Југословенске армије 5, 32240 Лучани, Србија
Top