joomlarulit.com
 ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ - ZVANIČNA INTERNET PREZENTACIJA OPŠTINE LUČANI - THE OFFICIAL INTERNET PRESENTATION OF THE MUNICIPALITY OF LUČANI

Општински штаб за ванредне ситуације општине Лучани је одржао своју 85.седницу на којој је између осталих разматран годишњи извештај о раду штаба у претходној години. У делу који се односи на стање угрожености од елементарних непогода и других несрећа, наводи се да су на територији општине последњих година регистроване бројне појаве клизишта, одрона, орозија, снежних и кишних падавина, снежних наноса и поледица.

Клизишта су активирана још од 1984. године а 2006. интензивиране после обилних атмосферских падавина. Обилне кишне падавине 2014. и 2016. година довеле су до активирања великог броја клизишта, одрона и ерозија.Снежне падавине 2012. године имале су обележја веће елементарне непогоде. Током 2019. године општину су задесиле обилне кишне падавине. Обилна киша од 3. јуна је довела до поплаве великих размера. Поплаве су задесиле општину Лучани и у више наврата током 2014. и 2016. године.

У извештају се наводи да је највише противградних дејстава било почетком августа 2019. године када је испаљено 65 ракета а штета која је тада евидентирана у седам месних заједница је 331 хектар. Општину Лучани су 3. јуна задесиле и интензивне кишне падавине које су довеле до наглог пораста водостаја која је условила изливање Бјелице и огромну поплаву 258 домаћинстава са 750 становника. Угрожено је 500 хектара пољопривредног земљишта, оштећени су бројни путни правци, мостови, објекти јавних установа. Регистрована су оштећења на 55 привредних субјеката који запошљавају око 500 запослених. Изведени су радови на бедему са леве и десне стране реке Бјелице. Планирана су средства за уградњу расвете и уређење бедема.

Општински штаб је током прошле године реализовао све оперативне и планске задатке. Одражао је 13 седница у протеклој години, од којих пет редовних и осам ванредних.

На седници је разматран и предлог плана за ову годину као и оперативни план за одбрану од поплава за воде другог реда, у којима се, између осталог наводи да у овог години следи формирање, обучавање и опремање јединица цивилне заштите, које су законом прописане. Изграђени габиони на потоцима који су пуни наноса, материјала и отпадака је неопходно очистити како би имали потпуну функцију. Предстоји и чишћење свих пропуста и сливника на улицама, уклањање стабала, грања, шаше, сена као и других остатака од пољопривредних култура из зона поплавног таласа реке Бјелице и притока. Канцеларија за јавна улагања је обезбедила износ од око 100 милиона динара за уређење водотокова другог реда и то на потоцима: Драгачица, Дупљај, Врањица, Сувидол и Добрица.

lucani grb transparentno

КОНТАКТ

  • И-мејл predsednik@lucani.rs
  • Телефон +381 32 515 06 03
  • Адреса Југословенске армије 5, 32240 Лучани, Србија
Top