joomlarulit.com
 ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ - ZVANIČNA INTERNET PREZENTACIJA OPŠTINE LUČANI - THE OFFICIAL INTERNET PRESENTATION OF THE MUNICIPALITY OF LUČANI

Општинско веће општине Лучани је данас одржало своју 39. седницу на којој је најпре, минутом ћутања одало пошту преминулом Радовану Илићу, бившем председнику општине у периоду од 1997 -2004. године.

На седници Већа, разматран је финасијски план Дома здравља Лучани за 2020. годину, затим извештај о раду Центра за социјални рад у 2019. години, предлог програма пословања ЈКП „Комуналац Лучани“, решење о образовању општинске Комисије за планове, као и донето решење о преусмеравању апропријација по одлуци о буџету општине Лучани.

Финансијским планом Дома здравља Лучани предвиђено је финансирање из општинског буџета у висини од око седам милиона динара. Дваипо милиона динара је било неопходно за опремање три ковид амбуланте које су радиле у амбулантама и стационару током пандемије. За ревитализацију рачунарске опреме Дома здравља, неопходно је 1,2 милиона динара, за три агрегата за напајање електричном енергијом у вредности преко милион динара. Остала средства су планирана за реконструкцију инфраструктуралне опреме Дома здравља.

Директорка Дома здравља је обавестила чланое већа да је стационар у Гучи стар 86 година и да је неопходна реконструкција целог објекта јер је у врло лошем стању. Пројекат реконструкције као и грађевинска дозвола су обезбеђени па је неопходно аплицирати за потребна финансијска средства.

Председник општине је на седници изразио захвалност запосленима и руководству Дома здравња за изузетно пожртвован рад током ковид епидемије.

Директорка Центра за социјални рад је информисала чланове већа о раду Центра током претходне године, наводећи да је све више изражен проблем лоше демографске слике општине, најпре због негативног природног прираштаја као и због интензивног одласка младих према већим центрима. У извештају о раду се наводи да према подацима из пописа становништва из 2011. године, број становника општине је био 21 хиљада становника а у 2018. години 18.600 становника. Од тог броја преко 40 одсто становништва је ниске образовне структуре, дакле без средње школе. Неожењених мушкараца је 3027 а неудатих жена 1590. Ради се о мушкарцима са сеоског подручја са поодмлаклим годинама. Број рођене деце у 2018. години је био 155 а број умрлих у истом периоду је 364. Просечна старост мајки при рађању првог детета је преко 26 година а просечна старост становништва је 47 година. Индекс старења је изузетно висок, што значи да је највећи број становника старији од 60 година. Према узрочности смрти код 364 умрлих лица у 2019 години, на првом месту, у 224 случаја су болести срца и крвотока, у 70 случаја су тумори. Број закључених бракова током прошле године је 67, разведених 18.

У извештају је наведено да је број запослених у општини 4750, од чега је 3575 запослено у привредним субјектима, 780 предузетника и 390 индивидуалних пољоприведника.

На седници Већа је истакнуто да је 1684 корисника услуга Центра за социјални рад у 2019. години што је око 10 одсто укупног становништва. На смештају у социјалним установама је 32 пунолетна корисника. На евиденцији Центра је 276 корисника са инвалидитетом и 96 корисника са правом за туђу помоћ и негу. Укупан број корисника сталне новчане социјалне помоћи је 415. Током претходне године, укупан број насиља у породици је био 96 и жртве су углавном биле жене.

Директор ЈКП „Комуналац Лучани“ је упознао чланове Општинског већа са програмом пословања овог предузећа у текућој години, наводећи да је неопходна хитна набавка возила за одржавање канализациних цеви као и аута за превоз смећа. Планом је посебан акценат стављен

на ревитализацију 13 пумпних постројења потребних за пуњење 14 базена здраве пијаће воде. Стални задатак јавног предузећа је и наплата нагомиланих дуговања од корисника услуга, како од становништва тако и од пивредних субјеката.

На овој седници, веће је донело и одлуку о образовању Комисије за планове општине Лучани на нови мандат од четири године.

О овој одлуци као и о свим документима која су чланови већа усвојили, завршну реч ће дати скупштински одборници на седници која убрзо предстоји.

 

lucani grb transparentno

КОНТАКТ

  • И-мејл predsednik@lucani.rs
  • Телефон +381 32 515 06 03
  • Адреса Југословенске армије 5, 32240 Лучани, Србија
Top