joomlarulit.com
 ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ - ZVANIČNA INTERNET PREZENTACIJA OPŠTINE LUČANI - THE OFFICIAL INTERNET PRESENTATION OF THE MUNICIPALITY OF LUČANI

Штаб за ванредне ситуације општине Лучани је у уторак 27. маја, одржао своју 92 седницу на којој су детаљно разматране спроведене активности током ванредног стања условљеног корона вирусом. 

У извештају Штаба се наводи да је од 16. марта, када је проглашено ванредно стање, одржано шест седница на којима су дефинисани начини реализације препоручених мера републичке Владе, републичког кризног штаба, Министарства здравља и Министарства локалне самоуправе и у складу са њима донете бројне наредбе, закључци и препоруке. Штаб је био у сталном раду и праћењу ситуације на терену. Ангажовано је преко 50 повереника цивилне заштите, око 40 волонтера као и запослени у Општинској управи и јавним предузећима који су пружали помоћ грађанима, посебно лицима старијим од 65 година у набавци хране и лекова.

Општинска управа је организовала кол - центре у Лучанима и Гучи, у којима је од половине марта до половине маја евидентирано преко 500 позива и извршена 105 испорука хране и лекова. Редовно су пружане информације о прописаним мерама привредним субјектима, установама и грађанству. Управа је инабавила хиљаду литара концентрованог дезинфекционог средства и опрему за дезинфекцију јавних површина и установа. Обезбеђене су довољне количине средстава за личну заштиту запослених у јавним предузећима и установама као и бројнима малопродајним објектима.

ЈКП „Комуналац Лучани“ је наизменично вршило прање улица и дезинфекцију јавних површина, стамбених зграда и установа. Предузеће је поставило четири цистерне са натријумхипохлоритом, који су користили грађани за дезинфекцију у домаћинствима. Обезбедило је додатно изношење смећа и санирало четири велике хаварије на магистралном воду.

Дом здравља је током епидемије збрињавао пацијенте у редовним и хитним службама које су дежурале 24 сата, према посебно прописаном протоколу. Хигијенско санитарне процедуре су подигнуте на највиши ниво у виду сталног чишћења, дезинфекције, употребе заштитне опреме од стране запослених као и УВ лампи. Извршена је набавка маски, рукавица и заштитних комбинезона. МБ Наменска је донирала 200 литара алкохола и 200 пари рукавица, предузеће Инмолд Пожега 60 визира а шивара „Вјетровић“ из Гуче сашила комбинезоне за потребе здравствених установа у Лучанима и Гучи.

У Ковид амбулантама, су вршени тријажни прегледи пацијаната са симптомима, узимани узорци и вођена евиденција потенцијално заражених. Укупно је урађен 91 тест код 89 лица, од чега су три теста била позитивна, остала три позитивна теста урађена су у болници Чачак. Током ванредног стања, стационар у Гучи је примио све наше пацијенте из болнице Чачак.

Обављено је 14 500 прегледа, у Хитној служби преко две хиљаде као и 50 прегледа кућних посета. У Ковид амбулантама је обављен 361 преглед, дато око 100 телефонских савета.

Служба за здравстену заштиту деце је у овом периоду обавила око две хиљаде редовних као и 97 додатних прегледа у Ковид амбуланти. У лабораторији је урађена дијагностика за преко 1600 пацијената.

Током епидемије у стални радни однос у Дом здравља примљено је четири лекара и шест медицинских сестара, док су помоћ у повећаном обиму посла пружиле чистачице, спремачице и куварице из школа и вртића. За све запослене у Дому здравља од 1. јуна ће се радити серолошки тестови на овај вирус.

Центар за социјални рад је обављао посебну бригу и појачану помоћ како својим сталним корисницима тако и другим грађанима наше општине. Извршена је подела пакета са основним животним намирницама најугроженијим породицама које је обезбедила локална самоуправа. Поред бројних редовних и додатних активности, посебно је пружана психосоцијална подршка грађанима.

Црвени крст је током епидемије организовао поделу оброка за кориснике народне кухиње, помоћ у пакетима и реализовао две акције добровољног давалаштва крви.

Полицијска станица је вршила проверу кретања грађана за време полицијског часа као и проверу оних који су се налазили у поступку самоизолације.

Привредни и угоститељски објекти су показали одговорнст у примени прописаних мера за заштиту запослених и грађана од вируса, због чега није било ширења заразе на радном месту. Особље малопродајних објеката и апотека су били посебно изложени свакодневним задацима снабдевања грађанства и мерама њихове заштите и при том поаказали изражену ефикасност, организованост и одговорност.

Грађани наше општине су показали завидан ниво дисциплинованог понашања што је био основ за очување здравља и спречавање ширења вируса у општини Лучани, речено је на Штабу.

Чланови општинског штаба су закључили да је током трајања епидемије изазване ковид вирусом, показан висок ниво одговорности читаве друштвене заједнице али и да је неопходно континуирано радити на сталном јачању система заштите грађана општине Лучани од бројних изазова савременог живота.

lucani grb transparentno

КОНТАКТ

  • И-мејл predsednik@lucani.rs
  • Телефон +381 32 515 06 03
  • Адреса Југословенске армије 5, 32240 Лучани, Србија
Top