joomlarulit.com
 ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ - ZVANIČNA INTERNET PREZENTACIJA OPŠTINE LUČANI - THE OFFICIAL INTERNET PRESENTATION OF THE MUNICIPALITY OF LUČANI

На Видовдан - државни, верски и историјски празник страдалништва српских бораца икада, представници општине Лучани, СУБНОР-а, Црквене општине Лучани, МЗ Крстац и Војске Србије - касарна Пожега су положили цвеће на споменик на Бјелошевцу у Крстацу, запалили свеће и одржали парастос изгинулим борцима у ратовима 1914. и 1944. године.

На територији општине Лучани подигнуто је укупно 85 спомен обележја изгинулим ратницима Драгачева. Споменик на Бјелошевцу је један од најмонументалнијих обележја који је подигнут 1971. године у знак захвалности изгинулим борцима у првом и другом светском рату а пре пет година је постављен мермерни крст и од тада се сваке године врши парастос душама изгинулих бораца.

Наиме, у борбама 21/22. новембра 1914. године између аустроугарске и српске војске погинуло је 115 наших бораца ужичке бригаде, 238 рањено а 19 нестало. У овој борби погинуло је 190 аустријских војника, рањено око 250 и заробљено око 770 аустријских војника.

Три деценије касније, од 02. до 11. децембра 1944. вођене су борбе између јединица народноослобоилачке војске и немачког окупатора за ослобађање територије општине Лучани али и Пожеге и Ужица. Том приликом је погинуло 50 наших младих војника.

Председник општине Лучани, Миливоје Доловић је приликом полагања цвећа на споменик палим борцима истакао да је Видовдан симбол борбе за слободу и да се ми данас на симболичан начин боримо да сачувамо сећање на све оне који су као борци или цивили положили свој живот за своју отаџбину.

- У оба рата кључне битке одигравале су се баш на овом месту. Највише наших бораца је дало свој живот за ослобођење општине и отаџбине управо у борбама на Бјелошевцу дакле на „караули наше општине“. Изласком и заједничком молитвом ми данас шаљемо поруку првенствено нашим младим генерацијама да нам је важно да чувамо традицију и успомену на све жртве. Зато ћемо све учинити да очувамо традицију одржавања парастоса погинулим храбрим прецима. Такође, заједно са нашим учитељима и професорина имамо обавезу да младе генерације научимо све о историји наше општине и страдањима наших очева и дедова“ - истакао је председник општине, Миливоје Доловић.

lucani grb transparentno

КОНТАКТ

  • И-мејл predsednik@lucani.rs
  • Телефон +381 32 515 06 03
  • Адреса Југословенске армије 5, 32240 Лучани, Србија
Top