joomlarulit.com
 ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ - ZVANIČNA INTERNET PREZENTACIJA OPŠTINE LUČANI - THE OFFICIAL INTERNET PRESENTATION OF THE MUNICIPALITY OF LUČANI

Општински штаб за ванредне ситуације је на својој данашњој седници донео одлуку о укидању ванредне ситуације на територији општине Лучани која је уведена крајем новембра прошле године, имајући у виду значајно бољу ситуацију везану за ширење епидемије Ковид 19. Тренутно се лечи 51 лице од актуелног вируса. У последњих десет дана регистровано је до 20 оболелих а за последњих три месеца укупно 1240 оболелих од вируса. Само током децембра, од овог вируса је оболело око 700 људи. До сада је 1162 наша суграђана примило вакцину. Пријава за имунизацију се редовно и искључиво обавља преко републичког кол центра или е-управе.

Чланови Штаба су данас разматрали и извештај о раду општинског штаба током претходне године. У оквиру извештаја се наводи да се општина Лучани током претходне године суочавала са поплавама, снежним падавинама, клизиштима као и ковидом. Формирани су бројни тимови за спасавање у наведеним ситуацијама. Током јануара 2020. године ангажована је тешка механизација како би се рашчистили снежни сметови са путних праваца посебно у планинским деловима. Средином и крајем јуна су уследиле обилне поплаве. Вода је поплавила 76 домаћинстава и тако угрозила око 200 наших суграђана. Преко 70 привредних субјеката је тада пријавило штете настале од поплаве. Комисије су процениле штету на 140 милиона динара Под водом се нашло и 500 хектара пољопривредног земишта. Током 2020. године забележена је и успешна противградна активност са 16 станица коју је обавило 30 стрелаца.

У марту 2020. је проглашена ковид епидемија, након чега су отворене две ковид амбуланте при Дому здравља које су непрестано, са максималним капацитетима, указивали здравствену помоћ ковид оболелима. Општинска управа је формирала кол центре за доставу хране и лекова најугроженијим грађанима, ЈКП „Комуналац“ вршио свакодневну дезинфекцију јавних установа, стамбених заједница и фреквентних путева и улица., Црвени крст и Центар за социјални рад интензивирао бригу о најстаријима и социјално најугроженијима. У оквиру извештаја се наводи да је током претходне године штаб је одржао укупно 20 седница, четири редовне и 16 ванредних. Донето је и реализовано укупно 23 закључка, три наредбе и једна препорука.

Током седнице је усвојен и предлог плана рада Штаба за текућу годину који подразумева попуњавање и опремање јединица цивилне заштите и повереника, праћење стања у области спасавања од вода другог реда, превентивно оперативне мере у случају незгода или непогода затим организовање тренинг центара, развијање система обавештавања грађана о ванредним ситуацијама, размена информација са штабовима суседних општина. Усвојен је и план одбране од поплава на водама другог реда који обухвата: одржавање и санацију заштитних водних објеката и водотокова, чишћење корита река и потока, затим одржавање габионских препрека, зашта је општина из буџета издвојила 1,5 милиона динара.

lucani grb transparentno

КОНТАКТ

  • И-мејл predsednik@lucani.rs
  • Телефон +381 32 515 06 03
  • Адреса Југословенске армије 5, 32240 Лучани, Србија
Top