joomlarulit.com
 ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ - ZVANIČNA INTERNET PREZENTACIJA OPŠTINE LUČANI - THE OFFICIAL INTERNET PRESENTATION OF THE MUNICIPALITY OF LUČANI

Општинско Веће је на данашњој седници разматрало и усвојило извештаје о раду међуопштинских јавних предузећа као и бројне планове рада општинских установа. Посебан акценат на овој седници је стављен на програм подршке пољопривреди и руралном развоју ооштине Лучани за 2021. годину.

Предлогом програма пољопривреде за ову годину, буџетом општине је опредељено 45,5 милиона динара подстицајних средстава намењених развоју пољопривреде, што је до сада највише средстава за ову област.

Мерама пољопривреде је предвиђено субвенционисање механизације за обраду у пољопривреди са укупно 29 милиона динара. За набавку крава са наше територије обезбеђена су подстицајна средства до 60 хиљада динара, за набавку оваца до 70 одсто, односно до 13 хиљада динара а за приплодне крмаче до 25 хиљада динара по грлу.

За набавку садног материјала обезбеђен је повраћај од 60 одсто, и то до 100 хиљада динара. За опрему пластеника обезбеђено је 60 одсто субвенција до 200 хиљада динара по захтеву, за најмање 30 ари под пластеничком производњом. За набавку опреме за наводњавање субвенције су 60 одсто, док је за пчеларство обезбеђен повраћај од 70 одсто до највише 80 хиљада динара по захтеву. Код мера која се односе на осигурање усева субвенција је до 30 одсто, до највише 15 хиљада динара.

Програмом пољопривреде предвиђене су и мере анализе земљишта са калцификацијом као и производња и прерада млека, меса и биљних производа са повраћајем средстава до 60 одсто, односно до 200 хиљада динара по захтеву. Предвиђене су субвенције и за набавку хране и ветеринарске услуге, за остављену женску телад и јагњад, као и за мушку телад за тов. За женско грло телета субвенционише се до 25 динара, за женско грло јагњади до пет хиљада а за мушка товна грла до 12 хиљада по грлу.

- Председник општине је на већу истакао да општина Лучани има стратешки циљ да значајно помогне пољопривредницима у произведњи здраве и профитабилне хране најбољег квалитета. Посебно је битно да субвенционисањем пољопривреде помогнемо младим брачним паровима да остану на селу и од свог рада лепо и квалитетно живе. С тим циљем се сваке године из буџета издваја све више средстава. Претходне године за ове намене је издвојено 38,5 милиона динара, 2019. је издвојено 28 милиона, 2018. 25 милиона динара а ове 45,5 милиона динара, истакао је председник.

На данашњој седници лучански већници су усвојили и извештаје о раду ЈКП „Дубоко“ Ужице и ЈП „Рзав“ Ариље у претходој години као и одлуку о повећању цене воде нашем јавном предузећу са 10,98 динара на 11,99 динара по кубику из система „Рзав“ за 2021. годину. Нова цена воде примењиваће се од 1. марта 2021. године а условљена је повећањем цене електричне енергије.

Веће је усвојило и програм рада Туристичке организације регије Западна Србија за 2021. годину у коме је предвиђено уређење видиковаца на Овчару, реализација пројеката за уређење одмаралишта, стаза за шетњу, пећина, игралишта у Западној Србији.

Усвојен је и план рада Дома здравља Лучани којим је опредељено 10 милиона динара за ревитализацију капацитета ове установе. Веће је усвојило и програм рада Црвеног крста Лучани којим је опредељено 6,5 милиона за припремање топлих оброка за 150 корисника народне кухиње са територије општине Лучани.

На седници је усвојен и извештај о раду Штаба за ванредне ситуације у претходној години као и план рада за текућу годину, план мера за смањење ризика од поплава, извештај о расподели средстава за спорт у претходној као и предлог програма за област спорта у текућој години. О овим извештајима и плановима као и о програму пољопривреде, завршну реч ће дати одборници Скупштине општине Лучани на седници која се планира почетком марта месеца.

lucani grb transparentno

КОНТАКТ

  • И-мејл predsednik@lucani.rs
  • Телефон +381 32 515 06 03
  • Адреса Југословенске армије 5, 32240 Лучани, Србија
Top