joomlarulit.com
 ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ - ZVANIČNA INTERNET PREZENTACIJA OPŠTINE LUČANI - THE OFFICIAL INTERNET PRESENTATION OF THE MUNICIPALITY OF LUČANI

Штаб за ванредне ситуације разматрао епидемиолошку ситуацију

Штаб за ванредне ситуације општине Лучани је данас одржао своју 109 седницу на којој је, најпре разматран и усвојен извештај о тренутној епидемиолошкој ситуацији,  услед ширења заразне болести Ковид 19. Директор Дома здравља др Даница Стефановић је истакла да је од почетка пандемије регистровано и лечено  1835 наших суграђана. Тренутно је 112 заражених на територији наше општине. Приметно је да је један од главних узрока сталног прилива позитивних стална недисциплина у поштовању превентивних мера грађана. Наиме, након сваке масовне сахране уследи повећани број позитивних на ковид. До сада је 2690 наших суграђана вакцинисано и ревакцинисано док је 1557 грађана примило прву дозу и следи њихова ревакцинација која се искључиво мора обавити у домовима здравља Лучани и Гуча,  истакла је докторка Стефановић.

Докторка наводи да је од 21. априла организована вакцинација без заказивања у домовима здравља у Лучанима и Гучи као и у сеоским амбулантама. До је до краја маја планирано да број вакцинисаних суграђана са обе дозе буде преко 4000, како бисмо достигли услове успореног заражавања са лакшом клиничком сликом као и да је од примарног значаја за успоравања вируса, физичка дистанца, ношење маске и избегавање сваког вида окупљања, посебно за предстојеће празнике, Васкрс и Први мај.

Штаб за ванредне ситуације је на седници донео и План заштите и спасавања општине Лучани који је израдила компанија Алмакс из Београда а на основу Процене ризика од катастрофа општине Лучани. Овим планом заштите дефинисане су све снаге заштите, процедуре за спровођење, субјекти који се ангажују са прецизираним стручно-оперативним тимовима, при могућим катастофама. Планом су обухваћене и мере цивилне заштите: узбуњивање, евакуација, склањање, збрињавање угрожених и настрадалих, прва медицинска помоћ, асанација терена, употреба снага и субјеката заштите и спасавања. Следи употпуњавање Плана са додатним подацима из сваке месне заједнице о структури становника по полу, старости и здравственом стању. План заштите и спасавања биће достављен најпре, Општинском већу а онда и Скупштини општине на разматрање и усвајање.

На седници Штаба разматран је и извештај о предузетим мерама на водотоковима другог реда на територији општине, информација о именовању повереника цивилне заштите  по месним заједницама, као и донета одлука о набавци опреме за чланове штаба.

lucani grb transparentno

КОНТАКТ

  • И-мејл predsednik@lucani.rs
  • Телефон +381 32 515 06 03
  • Адреса Југословенске армије 5, 32240 Лучани, Србија
Top