Туристичка организација

DSCN1545 - Copy      DSCN1549 - Copy

Туристичкa организацијa општине Лучани, са седиштем у Гучи основана је одлуком Скупштине општине Лучани на седници одржаној 27.12.2012. у циљу промоције и унапређења туризма, валоризације, очувања и заштите туристичких вредности на територији општине Лучани , развоја информативно-пропагандне делатности, подстицања унапређења општих услова за прихват и боравак туриста као и других послова утврђених Законом, Одлуком о оснивању и Статутом.

Послови који су у надлежности Туристичке организације oпштине Лучани односе се на: унапређење и промоцију туризма у општини Лучани, подстицање и изградњу туристичке инфраструктуре и уређења простора, усмеравање и координацију активности носилаца туристичке понуде на обогаћивању и подизању квалитета туристичких и комплементарних садржаја и стварања атрактивног туристичког амбијента у туристичким местима, учешће у организовању Драгачевског сабора трубача у Гучи и других туристичких, научних, стручних , спортских скупова и манифестација , израда планова и програма промоције туризма, обезбеђивање информативно-пропагандног материјала којим се промовишу туристичке вредности јединице локалне самоуправе, представљање туристичке понуде општине у земљи и иностранству, унапређење општих услова за прихват и боравак туриста у туристичким местима, унапређење и промоција изворних вредности, делатности и послови на стицању сопствених прихода и друге активности и складу са оснивачким актом и Статутом.

Туристичка понуда Општине Лучани

Носилац туристичке понуде у Општини Лучани је Драгачевски сабор трубача у Гучи који представља јединствену манифестацију на овим просторима. Први пут је организован 14. октобра 1961. године. Финално такмичење трубачких оркестара традиционално започиње саборском химном „Са Овчара и Каблара” и представља најпосећенији програм. Новитет последњих година је Међународно такмичење трубачких оркестара, где учешће узима велики број оркестара из различитих делова Европе. На позорници Центра за културу и спорт одржава се такмичење младих трубачких оркестара, такмичење здравичара и други културно-уметнички садржаји. Посетиоцима су најинтересантнији дефиле учесника и импровизација старе драгачевске свадбе. Последњих година сабор посети око 500 000 посетилаца. Ове године 54. Драгачевски сабор трубача одржаће се 6.-10.августа. Поред сабора у Општини Лучани се одржавају и следеће манифестације: Распевано Драгачево, Предтакмичење трубачких оркестара у Котражи, Сабор кумова у Горачићима и Штрапаријада у Лучанима. Осим манифестација у Општини Лучани можете посетити и остале природне и културно – историјске атракције. Гучу можете посетити и током целе године, где не смете заобићи Музеј трубе и Лапидаријум који представља јединствен скуп надгробних споменика и крајпуташа. Незаобилазна је и црква Светог архангела Гаврила у чијој порти је одржан Први драгачевски сабор трубача. У селу Рти на 7 км од Гуче налази се Рћанска пећина, као спелеолошки комплекс изузетних одлика који се сврстава у Атлас најзначајнијих спелеолошких објеката у Србији. На обронцима планине Јелице недалеко од пута Чачак – Гуча налази се археолошко налазиште „ Градина“ из римског периода са пет откривених базилика. Туристи који су посебно заинтересовани за културне мотиве овог краја могу посетити Музеј Горачићке буне, у прелепом сеоском окружењу села Горачићи. Недалеко од Гуче можете посетити и манастире Овчарско –кабларске клисуре, уживати у вожњи катамараном Западном Моравом са погледом на врхове Овчара и Каблара. У летњем периоду, посебно је атрактивно језеро у Вучковици па знатижељни туристи и верни риболовци овде често проналазе своје уточиште.

JoomShaper