Центар за културу и спорт

 

dom-kulture          Ocentru

 

Центар за културу и спорт Општине Лучани јe jавна установа у области културе са седиштем у Гучи, основана одлуком СО Лучани децембра 2004. године, регистрован у Трговинском суду Чачак 08. марта 2005. До тада је носилац ове делатности био Дом културе у  Гучи, као самостална установа, основан 1962. године.

У области културе, делатности Центра су:

-презентација уметничких остварења: позоришних представа (за децу и одрасле), музичких концерата и музичко-сценских представа (изворне певачке групе, музичка школа, фолклорне, плесне групе, естрада), књижевних вечери, ликовних изложби, културно-образовних и забавно-рекреативних програма (обележавања значајних датума и празника, саветовања, стручни састанци...),

-организација Драгачевског Сабора трубача - комплексне културно-уметничке и туристичке манифестације од посебног значаја за општину и Србију,

-организација сталних културних манифестација «Распевано Драгачево»,  «Сабор ткаља» у сарадњи са Драгачевском задругом жена у Доњем Дубцу

- делатност биоскопа,

- издавачка делатност (књиге аутора из овог краја, лист «Трубач», програми, плакати, билтени Сабора трубача).

 

При Центру делују и:

- Удружење самоуких сликара и вајара Драгачева, основано 1974. године, са 34 активна члана;

- КУД «Абрашевић» у Гучи, основан 2007, окупља децу предшколског и школског узраста (око 70 чланова);

-изворне певачке групе у Гучи и околним селима (Котража, Вучковица, Доњи Дубац, Пухово, Драгачица, Дучаловићи;

-трубачки оркестри у Гучи и Ртима (2)

У општини, поред Дома културе у Гучи (и Лучанима), са њиховим делатностима и просторима, постоје и зграде домова културе у 17 села (Горњи Дубац, Доњи Дубац, Каона, Милатовићи, Котража, Рти, Вича, Живица, Горачићи, Зеоке, Горња Краварица, Доња Краварица, Ртари, Марковица, Турица, Пухово, Крстац) укупне површине 2541 м2.

У области спорта, Центар, у сарадњи са Општином и месним заједницама, Спортским савезом општине и школама, своју активност усмерава на:

-изградњу, одржавање и коришћење спортских објеката,

-Финансирање делатности организација у области спорта које је основала општина  и остваривање програма,и делова програма, других организација којима се доприноси задовољавању потреба грађана  у области спорта на нивоу општине,

-избор и финансирање проглашења најбољих спортиста, спортских екипа  и спортских радника на подручју општине у току године,

-помоћ у организацији и одржавању школских спортских такмичења и, потом, помоћ у одласку школских спортских екипа на окружна и државна такмичења,

- помоћ у организацији и одржавању појединих спортских манифестација (фудбалски, одбојкашки турнири),

- пружање помоћи спортским клубовима, савезима и удружењима.

Делатношћу туризма се бави Турстичка организација општине Лучани углавном у смислу презентације манифестационог туризма, посебно Сабора трубача, као једне од највећих туристичких манифестација у Србији. У време Сабора, Центар се бави и смештајем туриста - посетилаца, уз то и евидентирањем капацитета у приватном смештају. Ради стварања комплетне туристичке понуде неопходно је, поред природних и културно историјских потенцијала, даље обезбеђивати комплетну инфраструктуру и смештајне капацитете, на шта је у усмерена активност Центра у сарадњи са локалном самоуправом.

****

Општина Лучани је поред у свету чувене, културне и туристичке манифестације Сабор трубача у Гучи, позната и по манифестацијама Распевано Драгачево, Сабор ткаља у Доњем Дупцу. На територији општине Лучани се налази значајни део овчарско кабларске „српске Свете горе“.

 

Сабор трубача је манифестацијa народног стваралаштва српског народа, позната у свету као „бисер српске народне духовности“. Окупља преко 2000 учесника, које својим пером и објективом у дане Сабора прати око 200 акредитованих штампаних и електронских медија са свих континената. За пет дана саборовања посети 500 хиљада људи. Општина Лучани је у претходних пола века дочекала и угостила око 13,5 милиона посетилацаСабора из земље и света, међу којима је било скоро 10.000 трубача.

 

У Овчарско-кабларској клисури, на десној страни Западне Мораве су манастири: Ваведење, Вазнесење, Сретење и Свете Тројица, а на левој Благовештење, Илиње, Јовање, Никоље и Успеније. Од ових манастира-Сретење, Свете Тројице, Преображење и црква - пећина Кађеница су на територији општине Лучани.

МАНАСТИР ПРЕОБРАЖЕЊЕ

Стари манастир Преображење Господње се налазио на левој обали Мораве, а први пут се помиње 1525. године. Срушен је 1911. године због изградње пруге. Садашњи манастир Преображење саграђен је 1938. године и налази се на десној обали Западне Мораве. По благослову епископа, Светог Николаја Велимировића, живот у овом манастиру је организован по светогорском правилу, што значи да нема ни парохију ни имовину, већ му је улога мисионарска. Манастирска слава је Преображење Господње, 19. август.

МАНАСТИР СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ

Усред дивљине и тишине, која је потребна за дубоку и сталну молитву, на падинама Овчара, налази се манастир Свете Тројице. Најстарији писани помен о манастиру потиче из 1594. године. У турским пописима бележен је од 1572. године.По архитектури је најлепши од свих манастира у Овчарско-Кабларској клисури. Манастирска славаје су Свете Тројице.

МАНАСТИР СРЕТЕЊЕ

Манастир Сретење Господње се налази на заравни испод врха Овчара, на изворишту Короњског потока. Први писани помен о овом манастиру сачуван је у једном рукописном јеванђељу из 1571. године. Храм је живописан 1844. године у време ужичког епископа Нићифора Максимовића и књаза Александра Карађорђевића. Манастирска слава је Сретење, 15. фебруар.

ЦРКВА-ПЕЋИНА КАЂЕНИЦА

Пећина Кађеница је добила име по једном немилом догађају у време Хаџи-Проданове буне. Наиме, народ је избегао у ову пећину, али су је Турци пронашли, на улаз натрпали сламе и грања и запалили, тако да се народ у пећини угушио. Године 1936 кости су сакупљене и сахрањене у истој пећини, у два камена саркофага у олтарској апсиди, у којој је израђено Христово распеће.

 

JoomShaper