joomlarulit.com
 ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ - ZVANIČNA INTERNET PREZENTACIJA OPŠTINE LUČANI - THE OFFICIAL INTERNET PRESENTATION OF THE MUNICIPALITY OF LUČANI

Директор Библиотеке и даље Славко Радосавчевић

У Лучанима је данас одржана седница Скупштине општине Лучани,  на којој су најпре разматрани извештиј о пословању ЈП „Рзав“ Ариље са финансијским извештајем из 2020. године као и одлука Надзорног одбора овог регионалног предузећа о расподели  добити а онда и извештај о раду ЈП „Рзава“ у прва три месеца текуће године. У наведеним документима истакнуто је да је у складу са планом производње и дистрибуције воде у току 2020. године водосистем „Рзав“ Ариље произвео и испоручио укупно 17,975.965 м2 хигијенски исправне воде за пиће свим својим корисницима од чега корисницима наше општине 1,422.202 м2. У односу на 2019. годину производња и испорука воде је већа за 3,5 одсто.  Укупан приход у 2020. години остварен је у износу од 300 милиона динара и у односу на план је већи за 25 милиона. Остварен приход по основу инвестиција је око 14 милиона динара. Општинско веће је дало сагласност на одлуку Надзорног одбора ЈП „Рзав“ о расподели добити из 2020. године на покриће губитка у пословању из претходних година, што је Скупштина и потврдила.

Опширније: Директор Библиотеке и даље Славко Радосавчевић

на територији општине Лучани, за протекла три дана испаљено 136 противградних ракета

Општински  штаб за ванредне ситуације саопштава да је на територији општине Лучани, за протекла три дана испаљено 136 противградних ракета, чиме је општина Лучани поштеђена штете од града.

-У последња три дана су се над територијом читаве Западне Србије, тако и над територијом општине Лучани, надвили градоносни облаци праћени олујним ветром и крупном кишом и захваљујући правовременој реакцији противградних стрелаца, није било штете над драгачевским пољопривредним усевима. У четвртак, 24. јуна, са седам противградних станица је испаљено 42 ракете, у петак, 25. јуна са 12 станица испаљено је 46 противградних ракета а 26. јуна, са осам станица испаљено 48 ракета.  Испаљивањем ракета разбијени су градоносни облаци, тако да је на подручју општине Лучани пала велика количина кише, која је само у уском појасу Месне заједнице Луковићи праћена ситним градом, наводи Општински штаб за ванредне ситуације

Опширније: на територији општине Лучани, за протекла три дана испаљено 136 противградних ракета

Због енормне потрошње, могуће рестрикције воде

Штаб за ванредне ситуације општине Лучани упућује апел грађанима општине Лучани да воду за пиће користе крајње рационално, јер се у ЈКП „Комуналац Лучани“  бележи енормна потрошња и нагли скок нерационалног трошења воде за пиће. Базени за воду су на минимуму. Уколико се овакав тренд неразумне потрошње настави, наредних дана неће имати воде.

Штаб за ванредне ситуације моли грађане општине Лучани да  због неповољних временских услова и ниског водостаја реке Рзав, воду искључиво  користе за пиће, санитарне потребе и кување, како не би дошло до вишечасовних рестрикција. Активности као што су наводњавање пољопривредних површина, заливање зелених површина, пуњење индивидуалних резервоара, бунара и базена, поливање и хлађење плочника, тераса и дворишта, прање возила, злоупотреба хидраната и слично, представљају ненаменску, неодговорну и нерационалну потрошњу воде за пиће.

Опширније: Због енормне потрошње, могуће рестрикције воде

ОПШТИНА ЛУЧАНИ ОБЕЛЕЖИЛА ДАН ОПШТИНЕ

10.06. Поводом Дана општине, данас је у Дому културе у Лучанима, уприличена свечана седница Скупштине општине Лучани, на којој су уручена престижна општинска признања заслужним појединцима и установама за пружени допринос у раду локалне самоуправе. Овогодишњи добитник повеље „10. ЈУН“ је предузеће „Милан Благојевић – Наменска“ из Лучана, а добитници плакета „10. јун“ су: Дом здравља Лучани, Мирослав Петровић из Лучана и Стрељачки клуб „Драгачево“ из Гуче. Признање „10. ЈУН“ уручено је: Невени Лончаревић, Миломиру Миловановићу из села Лучани и Добротворној фондацији Српске православне цркве „Човекољубље“ из Београда. Звање почасног грађанина општине Лучани је додељено дипломираном грађевинском инжењеру Зорану Дробњаку, директору ЈП „Путеви Србије“ за допринос у унапређењу путне инфраструктуре на територији општине Лучани.

Звање почасног грађанина општине Лучани додељено је дипломираном грађевинском инжењеру Зорану Дробњаку, директору ЈП „Путеви Србије“ за допринос у унапређењу путне инфраструктуре на територији општине Лучани. Како је речено у образложењу, у последњих пет година, Зоран Дробњак је извојевао да општина Лучани буде приоритет у обнови саобраћајне комуникације и тако омогућио да се на њеној територији асфалтира више од 100 километара општинских и некатегорисаних путева. Такође, захваљујући сталном присуству Зорана Дробњака и праћењу радова на ауто-путу Прељина – Пожега, који пролази преко територије општине Лучани, бројне саобраћанице и приступни путеви ће до краја ове године бити додатно уређени и асфалтирани.

Опширније: ОПШТИНА ЛУЧАНИ ОБЕЛЕЖИЛА ДАН ОПШТИНЕ

ОДЛУКA О ЗАВРШНОМ РАЧУНУ БУЏЕТА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ ЗА 2020. ГОДИНУ

На  основу  члана  32. став  1. тачка  2. Закона  о  локалној  самоуправи  ("Службени  гласник  РС",  број  129/07, 83/14 - др.закон, 101/16  -др.закон и 47/18), члана 77.  Закона о  буџетском  систему  ("Службени  гласник  Републике Србије", број 54/09, 73/10…149/20)  и члана 52. став 1. тачка 2. Статута  општине  Лучани ("Службени гласник општине Лучани", број  16/2018) Скупштина општине Лучани је на седници одржаној дана 28.05.2021. године, донела  На  основу  члана  32. став  1. тачка  2. Закона  о  локалној  самоуправи  ("Службени  гласник  РС",  број  129/07, 83/14 - др.закон, 101/16  -др.закон и 47/18), члана 77.  Закона о  буџетском  систему  ("Службени  гласник  Републике Србије", број 54/09, 73/10…149/20)  и члана 52. став 1. тачка 2. Статута  општине  Лучани ("Службени гласник општине Лучани", број  16/2018) Скупштина општине Лучани је на седници одржаној дана 28.05.2021. године, донела


ОДЛУКУ О ЗАВРШНОМ РАЧУНУ БУЏЕТА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ ЗА 2020. ГОДИНУ

ДОКУМЕНТ (преузимање)

СКУПШТИНА УСВОЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ О РАДУ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВА

На 22.  седници одборници Скупштине општине Лучани су разматрали 27. тачака дневног реда у оквиру којих се налазио и  извештај о пословању ЈКП „Дубоко“ Ужице а који су одборници прихватили. У наведеном извештају се наводи да је укупан приход овог предузећа у 2020. години 257 милиона динара.  Приходи од депоновања отпада износе 204 милиона, приходи од продатог селектовног отпада су око 16 милиона, док су приходи од накнаде за управљање амбалажним отпадом око 3 милиона динара. Осталих 23 милиона прихода долазе из донација око 18 милиона  као и из Националне службе за запошљавање. Приходи  су већи у односу на 2019. годину због повећане количине збринутог отпада. Укупни расходи су око 269 милиона динара и највише расхода је за потрошњу горива, одржавање основних средстава, набавку резервних делова  и транспорт отпада са територија локалних самоуправа. На седници је усвојен и извештај о пословању овог предузећа у прва три  месеца ове године.

Опширније: СКУПШТИНА УСВОЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ О РАДУ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВА

СКУПШТИНА УСВОЈИЛА ЗАВРШНИ РАЧУН ИЗ 2020. И ИЗВЕШТАЈ ИСТОРИJСКОГ АРХИВА

На седници Скупштине општине Лучани која је одржана 28. маја у Гучи , одборници су најпре  донели одлука о престанку мандата одборници Мирјани Стевановић, након што је поднела оставку а затим потврдили мандат  Мирјани Чакаревић из Котраже из исте политичке опције.

Одборници су на седници донели одлуку о завршном рачуну буџета општине Лучани за протеклу годину у коме се наводи да  укупна буџетска пасива и актива износи милијарду и 350 милиона динара од чега је капитал око 600 милиона као и акције од конверзије дуга предузећа МБ – Наменска преко 200 милиона динара.

Опширније: СКУПШТИНА УСВОЈИЛА ЗАВРШНИ РАЧУН ИЗ 2020. И ИЗВЕШТАЈ ИСТОРИJСКОГ АРХИВА

Финансијска помоћ УНИЦЕФА угроженим породицама

Црвени крст Лучани je завршио поделу банкарских картица са новчаном помоћи за 75 породица на територији општине Лучани. Донатор новчане помоћи је UNUCEF и реализује се у 30 општина у Србији у оквиру реализације пројекта „Ублажавање ефеката пандемије COVID 19 на социјално-економски статус деце и њихових породица“.

Новчана помоћ намењена је породицама са децом које су у стању социјалне потребе и представља финансијску подршку у току пандемије COVID 19.

Појединачни новчани износи по породици крећу се од 20.692,00 динара до 39.792,00 динара. Укупна подељена новчана сретства на картице корисника у општини Лучани су око два милиона динара. Укупан број помогнутих лица је 248 од чега су 152 деце. Стручну процену и одабир породица је урадио  Центар за социјални рад општине Лучани, поштујући критеријуме усаглашене са донатором.

            Црвени крст Лучани својом професионалношћу успео је да у веома кратком временском року спроведе сложене процедуре у циљу имплементације овог пројекта. Праћење потреба становника општине и угрожених циљних група константна је активност Црвеног крста Лучани. На бази прикупљених података и стеченог искуства, очекује се аплицирање за нове пројекте.

Сабор трубача у Гучи од 13. до 15. августа

Сабор трубача у Гучи ове године биће одржан од 13. до 15. августа одлучено je на састанку коме су присуствовали чланови Програмског савета, књижевник Матија Бећковић, председник Матице српске Драган Станић и Живорад Жика Ајдачић, председник Културне заједнице Србије.

Као што су организатори раније истицали, циљ је да се Сабор врати изворним коренима па ће у том смислу и финанлно такмичење најбољих трубачких оркестара, као и ранијих година, бити у недељу у 15 часова. Највећа трубачка фешта у земљи и свету трајаће три дана, са циљем да окупи што више људи из окружења којима ће бити понуђен богат културно-уметнички програм и разноврстан забавни садржај.

"Фокус је стављен на изворност Сабора трубача па ћемо ове године много више пажње посветити културном садржају, изложбама, сајму књига, туристичкој понуди овог краја и наравно трубачким оркестрима који су основ читаве манифестације. Сабор ћемо отворити у петак подизањем заставе код Споменика трубачу након чега ће уследити оригинални део програма. Тренутно, договарамо извођаче у забавном делу Сабора, који ће, такође бити у складу са поменутим циљевима ове традиционалне трубачке манифестације. Главни садржаји ће поново бити на централној позорници на стадиону", рекао је Јован Ковачевић, директор Центра за културу у Гучи.

На списку могућих извођача ове године је и оркестар Станислава Биничког као и  Симфонијски оркестар РТС са шефом диригентом Бојаном Суђићем.

Обезбеђено корито Бјелице и притока

Преко 400 милиона динара уложила је Република Србија на подручју Лучана како би се обезбедило корито Бјелице и зауставиле вишегодишње поплаве.

Паралелно са реконструкцијом средње школе у Гучи урађена је и обалоутврда реке Драгачице која је изливањем 2016, 2019, и 2020. године нанела огромне штете овој образовној установи али и околним стамбеним објектима. Радови су трајали осам месеци, обалоутврде су обезбеђене а проблем изливања реке је решен.

Реконструисана и модернизована Средња школа “Драгачево“

У реконструкцију Средње школе ‘’Драгачево’’ у Гучи уложено је око 275 милиона динара. Ова образовна установа потпуно је адаптирана и прилагођена савременим условима наставе. Драгачевци ће након више деценија добио лепо уређену и функционалну школу са халом у којој се могу одржавати спортска такмичења од значаја за читав регион.

Опширније: Реконструисана и модернизована Средња школа “Драгачево“

Слободанка Вукићевић, нови ВД начелник Општинске управе

Oпштинско веће општине Лучани је данас одржало своју 65. седницу на којој је именована за вршица дужности начелника Општинске управе,  дипломирани правник Слободанка Вукићевић а  након што је претходни начелник, Наташа Вујичић стекла услове за одлазак у пензију.

Слободанка Вукићевић, дипломирани правник из Милатовића је постављена за вршиоца дужности начелника Општинске управе, без спровођења јавног конкурса, почев од 18. маја текуће године, до спровођења јавног конкурса за ово место.

Slobodanka Vukicevic

На овој седници је разматран и извештај о раду ЈКП „Дубоко“ Ужице за последња три месеца и дата сагласност на одлуку Надзорног одбора овог регионалног предузећа о покрићу губитка тако што ће добитак из претходних година бити прераспоређен на покривање насталог дуга у овој години.

Опширније: Слободанка Вукићевић, нови ВД начелник Општинске управе

СИГУРНО НЕБО НАД ДРАГАЧЕВОМ

 

Предузеће „Милан Благојевић – Наменска“ донирало је 200 противградних ракета укупне вредности преко осам милиона динара општини Лучани. Донацијом је обезбеђено 120 ракета малог и 80 ракета великог домета, којима ће се омогућити правовремено реаговање у случају градоносних олуја на територији наше општине.

Из буџета општине сваке године се издваја око два милиона динара за исплату накнада противградним стрелцима као и за набавку заштитне опреме и реконструкцију противградних  станица. Општина Лучани је организовала 16 противградних станица  са  32 ангажована стрелца. Сталнo улагањe у противградни систем је усмерено ка активној реализацији деловања у случају градоносних облака а у циљу заштите имовине и добара грађана и домаћих пољопривредних усева од временских непогода.

Опширније: СИГУРНО НЕБО НАД ДРАГАЧЕВОМ

У ГУЧИ ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ У СТРЕЉАШТВУ

У суботу и недељу, 15 и 16 маја, у реновираној фискултурној сали средње школе „Драгачево“ у Гучи, Стрељачки клуб „Драгачево“ организује  првенство Србије у „Б“ и „Ц“ програму на 10 метара, у дисциплини  ваздушни пиштољ за пионире и пионирке, односно серијска ваздушна пушка за пионире,  јуниоре и сениоре.

На првенству ће учествовати око 400 срелаца из свих крајева Србије, који су прошли квалификације. Такмичење ће отворити председник општине Лучани, Миливоје Доловић, проф. др. Ненад Путник, председник Стрељачког савеза Србије и Андреа Арсовић, олимпијска такмичарка, која ће директно из Гуче отпутовати на првенство Европе у Осијек, а потом на Олимпијске игре у Токијо.

Опширније: У ГУЧИ ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ У СТРЕЉАШТВУ

Штаб за ванредне ситуације разматрао епидемиолошку ситуацију

Штаб за ванредне ситуације општине Лучани је данас одржао своју 109 седницу на којој је, најпре разматран и усвојен извештај о тренутној епидемиолошкој ситуацији,  услед ширења заразне болести Ковид 19. Директор Дома здравља др Даница Стефановић је истакла да је од почетка пандемије регистровано и лечено  1835 наших суграђана. Тренутно је 112 заражених на територији наше општине. Приметно је да је један од главних узрока сталног прилива позитивних стална недисциплина у поштовању превентивних мера грађана. Наиме, након сваке масовне сахране уследи повећани број позитивних на ковид. До сада је 2690 наших суграђана вакцинисано и ревакцинисано док је 1557 грађана примило прву дозу и следи њихова ревакцинација која се искључиво мора обавити у домовима здравља Лучани и Гуча,  истакла је докторка Стефановић.

Опширније: Штаб за ванредне ситуације разматрао епидемиолошку ситуацију

lucani grb transparentno

КОНТАКТ

  • И-мејл predsednik@lucani.rs
  • Телефон +381 32 515 06 03
  • Адреса Југословенске армије 5, 32240 Лучани, Србија
Top