joomlarulit.com
 ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ - ZVANIČNA INTERNET PREZENTACIJA OPŠTINE LUČANI - THE OFFICIAL INTERNET PRESENTATION OF THE MUNICIPALITY OF LUČANI

Доделом улица, одборници се одужили великанима

Општина Лучани се достојно одужила Бранку В Радичевићу и Ники, Николи Стојићу идејним творцима Драгачевског сабора трубача и чуварима културних достигнућа Драгачевског краја, доделивши им улице у центру Гуче.

Скупштински одборници на последњој седници у овој години, подржали су  иницијативе  Саборског одбора и председника општине Миливоја Доловића да се досадашњи Трг слободе у Гучи, који обухвата плато испред Културног центра и парк поред њега, преименује у Трг Бранка В. Радичевића, и иницијативу Удружења грађана «Наше Драгачаево» и Удружења самоуких сликара и вајара да се део досадашње улице Богдана Капелана додели Ники Николи Стојићу, културном посленику из Гуче.  Одборници су усвојили и иницијативу МЗ Пухово да се да се назив досадашње улице „Рјечки пут“ мења и гласи улица „Милојка Јаћимовића“.

Иницијативе су подржане од стране свих одборника, имајући у виду значај Бранка В. Радичевића и Нике Николе Стојића за настанак и концепт Драгачевског сабора трубача у Гучи, тако и утицај на  очување и неговање свеукупне културне баштине драгачевског краја, сматрајући да је то најприкладнији и најбољи начин да се Драгачево одужи имену и делу  двојице изузетних стваралаца.

Опширније: Доделом улица, одборници се одужили великанима

ОПШТИНА ДАРУЈЕ СВАКУ НОВОРОЂЕНУ БЕБУ СА 100 ХИЉАДА ДИНАРА

Свако новорођено дете на нашој територији, општина Лучани ће од сутра, 25. децембра, даривати са 100 хиљада динара, одлучили су одборници на седници Скупштине општине Лучани а која је данас одржана у Лучанима. Овом одлуком је предвиђено и новчано давање са буџета, од 10 хиљада динара за незапослене родитеље у трајању од дванаест месеци. Одлука о повећању једнократног износа са досадашњих 30 на 100 хиљада динара је донета на иницијативу председника општине, који је пратећи републичку иницијативу за интензивне подстицајне мере рађања, ставио примат на мере повећања наталитета као стратешки циљ и наше општине.

Председник општине, Миливоје Доловић је истакао да наша локална самоуправа тренутно издваја највећи једнократни износ за свако новорођенче у односу на локалне самоуправе у Србији. Иначе,  за подстицај рађању последњих година општина континуирано ради на реализацији низа активности и то, поред исплата накнада за прво, друго, треће и четвто дете, исплате пуне зараде запосленој мајци за време породиљског одсуства, исплате дечијег додатка, што држава омогућава, општина Лучани додатно из буџета обезбеђује бесплатан превоз за децу до осмог разреда, дарује сваку бебу од сада са 100, уместо досадашњих 30 хиљада динара , затим обезбеђује до  300 хиљада динара за биомедицински потпомогнуту оплодњу брачним паровима без деце, обезбеђује бесплатну кухињу за свако треће и наредно дете школског узраста у породици, стипендира ђака генерације, дарује вуковце и ђаке прваке.

Опширније: ОПШТИНА ДАРУЈЕ СВАКУ НОВОРОЂЕНУ БЕБУ СА 100 ХИЉАДА ДИНАРА

Више новаца за пољопривреду и објекте јавне намене

Буџет за наредну годину је опредељен ка значајним инвестицијама и субвенцијама за грађане, навео је председник општине Миливоје Доловић. Он је истакао да једини циљ наше друштвене заједнице мора бити унапређење живота и рада наших грађана, посебно младих људи који имају амбиције да остану у нашој општини и овде заснују своје породице.

Тако су ове године буџетом  предвиђене бројне инвестиције и то, 65 милиона за системску замену јавне расвете, најпре у Лучанима и Гучи од чега се очекује уштеда од 17 милиона а затим следи замена расвете и по месним заједницама.  За окончање спортске хале и партерног уређења у Лучанима опредељено је 40 милиона.

Опширније: Више новаца за пољопривреду и објекте јавне намене

Значајне инвестиције у лучанском делу Овчар бање

На сусрету председника општине Лучани, Миливоја Доловића са премијерком Аном Брнабић која је обишла инвестиционе радове у Овчар Бањи, истакнути су приоритети у финансирању Овчарско – кабларске клисуре на територији општине Лучани.

Председник Доловић је предочио Међуресорској радној групи за уређење и развој Овчарско – кабларске клисуре да је неопходно асвалтирање путних праваца према значајним туристичким одредиштима на лучанској страни Мораве у Овчар бањи, што је и увршћено у инфраструктурни план за 2022. годину.

Тако је извесно да ће почетком наредне године бити асвалтирани путни правци,  Лучани - Овчар бања преко Дљина у дужини од  9,4 км, пут  ка Репетитору на врху Овчара у дужини од  2,5 км, затим извршена реконструкција моста у бањском насељу који повезује Чачак и Лучане, као и изградња параглајдинг стазе на Овчару.

Опширније: Значајне инвестиције у лучанском делу Овчар бање

ВЕЛИКА ПОМОЋ ОПШТИНЕ ЗА ИЗГРАДЊУ ЦРКАВА

Општина Лучани све већим буџетским средствима помаже изградњу цркава на територији општине..

Током ове године из буџета општине Лучани је издојено осам милиона динара што је значајно повећање у односу на претходну, када је за све црквене општине укупно издвојено 1,4 милиона динара.

Најпре је за седам црквених општина  подељено по 500 хиљада динара а затим је опредељено по милион динара за наставак изградње цркава у Горњој Краварици и Велесу и дваипо милиона динара за  куповину три црквена звона за цркву у Лучанима.

Наведене црквене општине имају рок од 120 радних дана да употребе уплаћена буџетска средства у циљу окончања започетих инвестиција. И самим тим унапређења верског живота. 

„Интензивнији програм инвестирања црквених општина у првом реду је усмерен на очување вере и духовности, али има за циљ  јачање и задржавање младих верских породица у свим насељеним местима у нашој општини“ – рекао је председник општине, Миливоје Доловић.

Опширније: ВЕЛИКА ПОМОЋ ОПШТИНЕ ЗА ИЗГРАДЊУ ЦРКАВА

Скупштина усвојила извештај буџета за девет месеци

У Лучанима је данас одржана 25. седница Скупштине општине Лучани на којој су одборници усвојили извештај о извршењу буџета општине Лучани за девет месеци текуће године у којем је исказан остварен буџетски суфицит од 13 милиона динара, као и да општина Лучани нема кредитних задужења. Укупни приходи и примања буџета општине Лучани у овом периоду остварени су у износу од 557 милиона динара и већи су за 23,14% у односу на исти перид 2020. године Највећи део прихода чине порески приходи 65,89% и трансфери 26,98%. Укупно извршени расходи и издаци у периоду јануар-септембар 2021.године износе 544 милиона динара и мање су извршени у односу на план за 19,6%. У односу на исти период 2020.год. већи су за 5,06%, а највеће учешће у укупним расходима и издацима имају бруто плате буџетских корисника 82 милиона, одржавање путева 59 милиона, одржавање објеката за образовање 57 милиона, одржавање јавних површина 33 милиона, текуће субвенције за пољопривреду 27 милиона динара.

Опширније: Скупштина усвојила извештај буџета за девет месеци

У ОПШТИНИ ЛУЧАНИ НАСТАВЉЕНО АСФАЛТИРАЊЕ

Данас је започето асфалтирање путног правца Каона-Торлак у дужини од 3 км. Радове изводи предузеће "Путеви Ивањица", а финансира их ЈП "Путеви Србије". Вредност радова износи 24 милиона динара.

У току су радови и у месним заједницама Гуча и Марковица, где се радови финансирају системoм два према један.

"Користимо лепе дане, да све започете путне правце завршимо пре зиме", изјавио је Милија Миленковић, директор предузећа "Драгачево путеви".

МАЊИ ПОРЕЗ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНО ЗЕМЉИШТЕ

У Лучанима је одржана 78. седница Општинског већа општине Лучани на којој је, између осталих,  донета одлука о одређивању зона и најопремљеније зоне на територији општине Лучани којом је, овај пут, значајно умањен порез за пољопривредна земљишта а која су до сада била у првој зони. Наиме, општина Лучани је у претходној години забележила промет земљишта, и до три пута већој цени од досадашње, а за намену изградње ауто пута или индустријске зоне.

Према законској регулативи, то би значајно подигло цену пореза за пољопривредно земљиште у тим деловима насељених места, а то су: Дљин,село Лучани,село Гуча,Ђераћ, Крстац, Лисице и Турица. Зато је Општинско веће заузело став да се наведена подручја пренесу из прве у другу зону и самим тим, за ова пољопривредна земљишта се значајно умањи припадајући порез.

Опширније: МАЊИ ПОРЕЗ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНО ЗЕМЉИШТЕ

Вежба „СИСТЕМ 2021“ - Овчар Бања

Министарство унутрашњих послова је данас, 5. новембра 2021. године организoвало  оперативно-тактичку вежбу субјеката и снага система заштите и спасавања у Републици Србији „СИСТЕМ 2021“ у вези са ванредним догађајима и ситуацијама.

 У вежби „СИСТЕМ 2021“, учествовало је укупно око осам хиљада људи,  где је приказан тренутни степен припремљености и синергија свих субјеката и чинилаца у одговору на елементарне непогоде и техничко – технолошке несреће, која досад није извођена у овом формату. Вежба се одржала истовремено на 50 локација, 24 града и 26 општина у Републици Србији.

У вежби која је почела тачно у 10 часова у Овчар Бањи су учествовали  припадници  Министарства унутрашњих послова, Црвеног крста Србије, Ватрогасног савеза Србије, субјеката и снага јединица локалних самоуправа, водопривредних предузећа, посебних организација и органа и субјеката од значаја за заштиту и спасавање.

Опширније: Вежба „СИСТЕМ 2021“ - Овчар Бања

Асфалтиран пут Тијање - Зеоке

Асфалтирањем путног правца од Тијања до Зеока у дужини од 6,9 км, мештани ове и суседних  месних заједница добијају одличну комуникацију са градом Чачком. Овај пут је значајан и за остале мештане овог дела Драгачева јер спаја месне заједнице Негришори, Тијање, Турица и Зеоке.

Раде Милићевић, председник месне заједнице Тијање каже да је асфалтирање пута у Тијању изазвало велико интересовање људи за куповину напуштених кућа и викендица, што даје наду да ће ово насеље значајно оживети.

Председник Миливоје Доловић истиче да  је пут Тијање – Зеоке реконструисан после 32 године у потпуности. Вредност инвестиције је 64 милиона динара које финансира ЈП „Путеви Србије“ а извођач радова је „Штрабаг“.

- Уколико временске прилике дозволе, локална самоуправа Лучани ће испунити план за ову годину, а то је од 35 до 40 километара асвалта. У наредној години биће одвојено више средстава за асфалтирање, па ће подасипање путева бити прошлост и тежиће се остваривању циља, да асфалт стигне пред свако домаћинство у општини – наводи председник Доловић.

Реконструише се плато испред МЗ Лучани

ЈП „Драгачево путеви“ започело је реконструкцију платоа испред месне заједнице у Лучанима.

У овој години урадиће се 300 м 2 новог бехатона, као и потпуна замена постељице са новом хидроизолацијом. Следеће године планиран је наставак радова, како би се цео плато потпуно завршио.

„Паралелно са овим радовима, врши се уређење пешачких стаза које воде од центра варошице Лучани према Новој колонији. Завршетак ових радова очекујемо у наредних 10 дана, када ће у потпуности бити урађен нов бехатон површине 800 м“, изјавио је Милија Миленковић, директор предузећа „Драгачево путеви“.

У оквиру дечје недеље, председник општине Лучани, даривао ђаке прваке

У оквиру ове највеће националне манифестације за децу, која се сваког октобра одржава у циљу уједиљења свих одговорних актера за побољшање статуса детета, представници локалне самопураве су указали посебну част сваком ђаку прваку од укупно 164 – творо колико их је ове године село у школске клупе .

Председник општине Лучани, Миливоје Доловић је са својим сарадницима поводом недеље посвећене деци, обишао све основне школе и издвојена одељењима на територији општине и ђацима првог разреда поделио школски коплет са свескама, бојицама и додатним прибором уз најбоље честитке и  жеље за савладавање првих школских обавеза.

Опширније: У оквиру дечје недеље, председник општине Лучани, даривао ђаке прваке

Скупштина усвојила извештај о извршењу и први ребаланс буџета

У Лучанима је данас одржана 24.седница Скупштине општине Лучани на којој је усвојен извештај о извршењу буџета општине Лучани за период јануар-јун 2021.године. Укупни приходи у овом периоду износе 350 милиона динара, што је у односу на исти период прошле године више за око 25 милиона или 7,6 одсто. У шестомесечним приходима буџета највеће учешће имају приходи од пореза од зарада око 135 милиона, приходи од трансфера у износу од 83 милиона, док се од пореза на имовину грађана, комуналних такси за истицање фирми и прихода од продаје добара и услуга у буџет слило око 113 милиона динара.

Укупно извршени шестомесечни расходи и издаци износе 337 милиона динара и то: 57 милиона за капитално одржавање објеката, 54 милиона за зараде буџетских корисника (школе, предшколске установе, Културни центар, Библиотека, Туристичка, правобранилаштво и органе општине), 38 милиона за услуге одржавања путева, 17 милиона за одржавање јавних површина, 13.5 милиона субвенција за пољопривреду, 10 милиона за јавну расвету по месним заједницама, 8.5 милиона за превоз ученика, 19 милиона за управљање отпадом, 7.5 милиона за изградњу акумулације „Сврачково“, 6.5 милиона за подршку спортским организацијама, 24.5 милиона за основно образовање, 10 милиона за средње образовање, 4.7 милиона за Библиотеку, 10 милиона за Културни центар, 12.5 милиона за Туристичку организацију, 12 милиона за реконструкцију спортског центра у Гучи, 1.2 милиона за месне заједнице, 10 милиона предузећу „Путеви“ и „Ратко Митровић“ за капиталне радове на саобраћајној инфраструктури, 10 милиона за социјалну заштиту, 3.5 милиона црквеним заједницама.

Опширније: Скупштина усвојила извештај о извршењу и први ребаланс буџета

ЗАВРШЕТАК РАДОВА НА СПОРТСКОЈ ХАЛИ У ЛУЧАНИМА

Прошло је петнаест година од почетка изградње спортске хале у Лучанима, давне 2006.године су започети радови, односно, постављен камен темељац на изградњи ове хале.

„У последње две, до три године вршили смо интензивно улагање, како преко Владе Републике Србије, односно ресорних Министарстава, тако и из буџета локалне самоуправе. До 2018. године, буџетом општине нису била опредељивана средства за завршетак радова. Тек тада крећу интензивна издвајања из буџета и надамо се да ће у најкраћем могућем року радови бити коначно завршени“ рекао је председник општине Лучани, Миливоје Доловић.

Опширније: ЗАВРШЕТАК РАДОВА НА СПОРТСКОЈ ХАЛИ У ЛУЧАНИМА

lucani grb transparentno

КОНТАКТ

  • И-мејл predsednik@lucani.rs
  • Телефон +381 32 515 06 03
  • Адреса Југословенске армије 5, 32240 Лучани, Србија
Top