joomlarulit.com
 ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ - ZVANIČNA INTERNET PREZENTACIJA OPŠTINE LUČANI - THE OFFICIAL INTERNET PRESENTATION OF THE MUNICIPALITY OF LUČANI

ОПШТИНА ЛУЧАНИ ОБЕЛЕЖИЛА ДАН ОПШТИНЕ

10.06. Поводом Дана општине, данас је у Дому културе у Лучанима, уприличена свечана седница Скупштине општине Лучани, на којој су уручена престижна општинска признања заслужним појединцима и установама за пружени допринос у раду локалне самоуправе. Овогодишњи добитник повеље „10. ЈУН“ је предузеће „Милан Благојевић – Наменска“ из Лучана, а добитници плакета „10. јун“ су: Дом здравља Лучани, Мирослав Петровић из Лучана и Стрељачки клуб „Драгачево“ из Гуче. Признање „10. ЈУН“ уручено је: Невени Лончаревић, Миломиру Миловановићу из села Лучани и Добротворној фондацији Српске православне цркве „Човекољубље“ из Београда. Звање почасног грађанина општине Лучани је додељено дипломираном грађевинском инжењеру Зорану Дробњаку, директору ЈП „Путеви Србије“ за допринос у унапређењу путне инфраструктуре на територији општине Лучани.

Звање почасног грађанина општине Лучани додељено је дипломираном грађевинском инжењеру Зорану Дробњаку, директору ЈП „Путеви Србије“ за допринос у унапређењу путне инфраструктуре на територији општине Лучани. Како је речено у образложењу, у последњих пет година, Зоран Дробњак је извојевао да општина Лучани буде приоритет у обнови саобраћајне комуникације и тако омогућио да се на њеној територији асфалтира више од 100 километара општинских и некатегорисаних путева. Такође, захваљујући сталном присуству Зорана Дробњака и праћењу радова на ауто-путу Прељина – Пожега, који пролази преко територије општине Лучани, бројне саобраћанице и приступни путеви ће до краја ове године бити додатно уређени и асфалтирани.

-Много сам захвалан грађанима општине Лучани. Драго ми је што сам испунио њихова очекивања, али ту није крај. Радимо ауто-путеве, али велику пажњу поклањамо и локалним путним мрежама које представљају жилу куцавицу свима онима који су остали да живе на селу. Радићемо на томе да до сваке куће у Србији буде асфалт и нећемо стати док то не остваримо – нагласио је директор „Путева Србије“ Зоран Дробњак.

Повеља „10. ЈУН“ је припала предузећу „Милан Благојевић – Наменска“, из Лучана, за постигнуте резултате и дело које оставља неизбрисив траг и представља највредније достигнуће у општини Лучани у области привреде. Како је наведено у образложењу, предузеће „Милан Благојевић – Наменска“ је директно заслужно за смањену стопу незапослености, за добре услове квалитетнијег пословања привреде и бољи живот грађана, као и за унапређење целокупног пословног амбијента.

Плакета „10. ЈУН“ је уручена Дому здравља Лучани за изузетне заслуге и резултате остварене у дужем периоду, који доприносе остваривању развоја општине и који имају велики и трајан значај за укупан друштвени напредак. У години коју је обележила пандемија Ковида -19, Дом здравља Лучани је био директно укључен у борбу против овог вируса. Кроз ковид амбуланте Дома здравља Лучани и Гуча прошло је више од 5.900 грађана, са око 13.480 обављених прегледа. У ковид амбуланту је дневно долазило на прегледе око 100 људи. Екипе лекара и сестара остајале су и сатима, после истека радног времена, како би збринули све пацијенте. Лекари и техничари су показали највеће знање, умеће, способност, храброст, посвећеност послу и пацијентима у времену када је најпотребније – за време пандемије короне.

-Соучили смо се са бројним проблемима, десеткованим редовима, али ево полако излазимо из битке, надам се, коначно као победници. Ово признање видимо као вид захвалности наших грађана и то нам заиста много значи. Запослени у Дому здравља су били одушевљении – рекла је др Даница Стефановић, директор Дома здравља у Лучанима.

Плакета „10. ЈУН“ припала је и Мирославу Петровићу из Лучана, који живи и ради у Данској, за изузетне заслуге и резултате остварене у дужем периоду, који доприносе остваривању развоја Општине и имају трајан значај за укупан друштвени напредак. Како је речено у образложењу, Мирослав Петровић је Лучанац који већ 20 година живи и ради у Данској. Ожењен је и има троје деце. Током свих ових година је помагао свој родни град и своје некадашње суграђане. Након поплава 2014. године, послао је 20 тона помоћи у виду намештаја и три тоне хране, а донирао је и 120 кабаница. Обрадовао је малишане лоптама у 10 основних школа, као и фудбалске клубове спортским дресовима. Недавно је Мирослав, у сарадњи са данском компанијом, донирао 600 контејнера ЈКП „Комуналцу Лучани“, а за август је најавио велику донацију играчака и гардеробе.

И Стрељачки клуб „Драгачево“ из Гуче је овогодишњи добитник плакете „10. ЈУН“. Престижна општинска плакета му је додељена за изузетне заслуге и резултате остварене у дужем периоду. Клуб окупља око 50 чланова који се такмиче у свим категоријама. Ове године је био домаћин регионалног првенства са 250 такмичара. Традиционално, клуб сваке године организује меморијални турнир у гађању из пиштоља, у част рано преминулог државног репрезентатица Драгана Милетића родом из Виче, на коме учествује више од 50 такмичара из целе Србије.

Признање „10. ЈУН“ додељено је Невени Лончаревић за изузетне резултате постигнуте у области образовања. Невена ради у школи од 2014. године и остварила је запажене резултате у свим областима рада. Посебно се истакла писањем монографије ОШ „Милан Благојевић“ Лучани, у којој је обједињено 12 деценија постојања школе. Монографија је на сајму школског издаваштва Моравичког округа награђена.

Признање „10. ЈУН“ припало је и Миломиру Миловановићу, из села Лучани, за изузетне резултате постигнуте у области месне самоуправе. Како стоји у образложењу, Миломир је рођен1952. године у селу Лучанима и веома је везан за своје родно место. Пет пута је кандидован и биран за председника Савета Месне заједнице и због свог залагања, као први човек у селу, добио надимак Мићо – кмет. Током својих мандата успео је да окупља мештане на заједничком задатку унапређења села и спровео читав низ активности у циљу побољшања инфраструктуре и услова живота и рада у овој месној током последљих 20 година.

Престижно признање „10. ЈУН“ додељено је и Добротворној фондацији Српске православне цркве „Човекољубље“ из Београда за изузетне резултате постигнуте у области хуманитарног рада. Ова хуманитарна организација први пут је помогла становништво општине Лучани још 2014. године и од тада је њено присуство у кризним ситуацијама на овом подручју константно. Грађанима општине Лучани су пружали помоћ у сушачима, новчаним средствима, као и у области пољопривреде. „Човекољубље“ је одабрало Општину Лучани за пројекат прекограничне сарадње „Јачање отпорности на природне катастрофе и унапређење стратегија приправности у Босни и Херцеговини и Србији“, чији је циљ повећање отпорности и пружање финансијске помоћи у смањењу ризика од природних катастрофа.

Десети јун у Драгачеву се слави у знак сећања на бој у Ртарима који се одиграо 1815. године, због чега је овај датум и изабран за обележавање Дана општине.

Пригодна свечаност је организована далеко скромније, са мањим бројем званица, уз поштовање прописаних епидемиолошких мера.

Сумирајући резултате рада у протеклих годину дана, председник општине Миливоје Доловић је ракао да су за житељи Драгачева за собом оставили тежак период.

-Последње две године биле су веома тешке, имали смо поплаве и огромне штете, које смо успели да санирамо, комплетно је завршен бедем на Бјелици, регулисани су водотокови другог реда, како би поплаве коначно била наша ружна прошлост. Напорно радимо, како бисмо нашим грађанима обезбедили најбоље услове за живот и да наша општина буде место у које се млади враћају - рекао је Доловић.

lucani grb transparentno

КОНТАКТ

  • И-мејл predsednik@lucani.rs
  • Телефон +381 32 515 06 03
  • Адреса Југословенске армије 5, 32240 Лучани, Србија
Top