joomlarulit.com
 ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ЛУЧАНИ - ZVANIČNA INTERNET PREZENTACIJA OPŠTINE LUČANI - THE OFFICIAL INTERNET PRESENTATION OF THE MUNICIPALITY OF LUČANI

Више новаца за пољопривреду и објекте јавне намене

Буџет за наредну годину је опредељен ка значајним инвестицијама и субвенцијама за грађане, навео је председник општине Миливоје Доловић. Он је истакао да једини циљ наше друштвене заједнице мора бити унапређење живота и рада наших грађана, посебно младих људи који имају амбиције да остану у нашој општини и овде заснују своје породице.

Тако су ове године буџетом  предвиђене бројне инвестиције и то, 65 милиона за системску замену јавне расвете, најпре у Лучанима и Гучи од чега се очекује уштеда од 17 милиона а затим следи замена расвете и по месним заједницама.  За окончање спортске хале и партерног уређења у Лучанима опредељено је 40 милиона.

Буџетом је предвиђено  и 20 милиона за новорођенчад, па ће свака новорођена беба бити даривана са сто хиљада динара.  За развој спорта је опредељено 15 милиона, за израду примарних пројеката унапређења локалне самоуправе 14,5 милиона, седам милиона за народну кухињу Црвеног крста, седам милиона динара за изградњу МЗ Ђераћ, шест милиона за завршетак водовода у МЗ Лисицама, седам милиона за завршетак зграде у Лучанима за расељена и избегла лица, пет милиона за обнову и унапређење црквених заједница на територији општине Лучани.

За предшколско образовање буџетом је предвиђено 93 милиона, за основно образовање 70 милиона, за средње образовање 20 милиона, за почетак изградње зелене пијаце 15 милиона. Буџетом је планирано  42 милиона за јавно предузеће „Драгачево путеви“, 46 милиона за ЈКП „Комуналац“,  24 милиона за развој туризама, 31 милион за културу.

Значајна средства субвенције су буџетом опредељена за унапређење услова живота и рада наших грађана на селу. Тако, за подстицај пољопривреди биће усмерено 55 милиона, што је за десет милиона више него прошле године,  за уградњу соларних панела 50 одсто износа од укупно три милиона колико је буџетом опредељено, за алтернативне изворе воде и за акумулаторе за домаћинства.  До сада највећи износ од 82 милиона, опредељено је  за асвалтирање засеочких путева уз учешће грађана, овај пут по моделу три према један. Тако  ће општина у наредној години финансирати три четвртине, док ће грађани учествовати са једном четвртином  потребног износа за асвалтирање.

Председник подсећа да је при изради предлога буџета његов основни основни мотив био усмеравање средстава ка свим функционалним сегментима квалитетнијег живота грађана. „Уз републичке инвестиције које се првенствено односе на ауто пут и индустријску зону, верујем да ће наша општина све више бити пожељно место за живот младих људи, наводи председник Доловић.

lucani grb transparentno

КОНТАКТ

  • И-мејл predsednik@lucani.rs
  • Телефон +381 32 515 06 03
  • Адреса Југословенске армије 5, 32240 Лучани, Србија
Top